ŠOKANTNA ISPOVEST ĆERKE STIVA DŽOBSA: Mrzeo me je, rekao mi je da mi ništa neće ostaviti! Pred smrt mi je tražio da mu DODIRUJEM STOPALA (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

PROŠLA KROZ PAKAO

ŠOKANTNA ISPOVEST ĆERKE STIVA DŽOBSA: Mrzeo me je, rekao mi je da mi ništa neće ostaviti! Pred smrt mi je tražio da mu DODIRUJEM STOPALA (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Stiv Džobs i Krisen Brenan imali su 23 godine kad im se 17. maja 1978. u Oregonu, na farmi zajedničkog prijatelja Roberta i uz pomoć dve babice, rodila ćerka. Sada se Lisa Brenan-Džobs (40) priseća detinjstva provedenog između svojih otuđenih roditelja - samohrane majke i oca posvećenog Eplu.

"Tri meseca pre nego što je umro, počela sam da kradem stvari iz očeve kuće", seća se Lisa, "šetala sam okolo bosa i stavljala predmete u svoje džepove".

Posle svake krađe Lisa bi obećavala sebi da će to biti poslednja, ali bi je ubrzo savladao nagon da uzme još nešto. Kad je jednog dana ušla u radnu sobu u kojoj je spavao jer nije više mogao da se penje uz stepenice, Stiv Džobs je bio budan u krevetu. Lisa se seća da su mu noge bile tanke kao ruke i da je bio "presamićen poput skakavca". Do njega je stajao budistički monah.

"Dobro je da mu dodirneš stopala", preporučio joj je monah i stavio njene dlanove na jednu nogu.

"Nisam znala da li je dodirivanje stopala bilo namenjeno mom ocu ili meni, ili oboma. Rekla sam: "U redu" i uzela i drugo očevo stopalo u tankoj čarapi. Bilo je čudno posmatrati njegovo lice kad bi se trzalo od bola ili ljutnje, jer je izgledalo slično kako kad bi počinjao da se smeje", navela je Lisa. Stivu Džobsu se to svidelo.

"Dobro je tako", rekao je on Lisi i zatvorio oči.

Lisa se priseća da je pogledala po njegovim policama, ali je znala da se ne bi usudila ukrasti nešto ispred njega. Dok bi on spavao, ona je lutala po kući, ne znajući ni sama za čime traga.

"Napustila sam pomisao o mogućnosti velikog pomirenja, kakvo se viđa u filmovima, ali sam ipak konstantno dolazila ovamo", navodi Lisa.

foto: Profimedia

Lisa Brenan-Džobs

"Pre nego što sam rekla zbogom, otišla sam u kupatilo… Dok sam ulazila u njegovu sobu, on je ustajao. Gledala sam kako privija svoje noge jednom rukom, izvrće se za 90 stepeni tako što se drugom rukom odgurivao od daske kreveta, a onda je uz pomoć obe ruke podigao noge preko ivice kreveta i spustio ih na pod. Kad smo se zagrlili, mogla sam osetiti njegove kičmene pršljenove, njegova rebra. Mirisao je na ustajalo, poput znoja od lekova", seća se ona.

Poručila je ocu da će uskoro opet doći i krenula ka vratima.

"Lisa…", doviknuo ju je.

"Da?", odgovorila je.

foto: Profimedia

Stiv Džobs

"Ti mirišiš na toalet", rekao je.

Dok je njena majka bila trudna, Stiv Džobs je počeo da radi na kompjuteru koji će kasnije nazvati "Lisa". Džobsova ćerka je navela da je došla na svet posle trosatnog porođaja i da je on došao nekoliko dana kasnije da je vidi.

"To nije moje dete", govorio je svima na farmi svog prijatelja Roberta u Oregonu, gradu u kom se Lisa rodila.

"Ali svejedno je doleteo ovamo da me upozna", ističe Lisa. Imala je crnu kosu i veliki nos pa je Robert rekao: "Liči na tebe".

foto: Profimedia

Mekintoš računar

Roditelji su izneli svoju bebu van napolje, položili je na ćebe i počeli da listaju knjigu sa imenima. Stiv Džobs je hteo da je nazove Kler. Prošli su više imena, ali se nisu mogli složiti, a znali su da ne žele kratku verziju dugog imena.

"Šta kažeš na ime Lisa?", pitala ga je njena majka.

"Da. To je to", rekao je on.

Narednog dana je otišao.

foto: Profimedia

"Lisa" računar

Kad je upitala majku zašto je dopustila Stivu Džobsu da pomogne u izboru imena "kad se pretvarao da nije njen otac", ona je rekla: "Zato što on jeste tvoj otac".

Kompjuter koji je Džobs nazvao "Lisa" postao je preteča "Mekintoša", prvog kompjutera za masovnu prodaju sa mišem – tada velikim kao komad sira. Ovaj računar je bio preterano skup i pretrpeo je komercijalni neuspeh, zbog čega je 3.000 neprodatih primeraka kasnije "sahranjeno" na deponiji u Loganu, Juta.

Otac, seća se Lisa, nije pomagao u njenom odrastanju, dok je majka čistila kuće i konobarisala, da bi 1980. državni tužilac oblasti San Mateo u Kaliforniji, podneo tužbu protiv Stiva Džobsa zbog neplaćanja alimentacije. Džobs je odgovorio tako što je porekao očinstvo, tvrdeći da je sterilan, a čak je i imenovao drugog muškarca kao oca.

Došlo je do toga da se morao uraditi DNK test. To je tada bila novina i rezultati su davali verovatnoću da su dotične osobe u srodstvu koliko je instrument najviše mogao u to vreme da izmeri – 94,4 odsto. Sud je naložio Džobsu da isplati zaostale alimentacije od 385 dolara mesečno, što je on povećao na 500, kao i zdravstveno osiguranje, do Lisine 18. godine. Slučaj je okončan 8. decembra iste godine, na insistiranje Džobsovih advokata da se zatvori. Četiri dana kasnije "Epl" je izašao u javnost i preko noći je Stiv Džobs postao vredan preko 200 miliona dolara.

Ali pre nego što je sud zatvorio slučaj, Stiv Džobs je došao u posetu svojoj ćerki u njihovoj kući u gradu Menlo Park u Kaliforniji, gde su iznajmili studio. To je bilo prvi put da ga je trogodišnja Lisa videla otkako je rođena u Oregonu.

"Da li znaš ko sam ja?", pitao ju je.

"Ja sam tvoj otac. Ja sam jedna od najbitnijih osoba koju ćeš ikada upoznati", odgovorio je.

Lisina majka se kasnije prisećala da je zvučao poput "Darta Vejdera" (jedan od glavnih likova filmskog serijala "Ratovi zvezda").

Lisa i njena majka su se do njene sedme godine preselile 13 puta. Otac je povremeno svraćao, otprilike jednom mesečno, kad bi svi zajedno išli da voze rolere po komšiluku. Majka i otac su imali identične bež rolere s crvenim prugama.

"Osećala bih njegove oči na sebi, ali kad bih pogledala u njega, on bi skrenuo pogled", ističe Lisa.

Seća se da je otac dolazio do njih u svom crnom “poršeovom” kabrioletu. Iščekivala je njegove posete, pitajući se kad će doći i razmišljala o njemu po odlasku.

"Ali u njegovom prisustvu, sat i nešto koliko bi proveli zajedno, bilo je neobične praznine. Nije pričao mnogo. Bilo je dugih pauza", priseća se Lisa.

"Kad bi otišao pričala bih s majkom o njemu. Pitala sam je zašto su njegove farmerke pune rupa, a ima milione dolara.

Takođe je šuškao dok priča i imao neobično ravne dlanove, zbog čega je Lisa tim osobinama, uključujući poderane farmerke, pripisala mistične kvalitete.

"Kao da se ne samo razlikuje od drugih očeva već je bolji i sad kad je bio u mom životu, pa makar i jednom mesečno, nisam čekala uzalud. Bilo mi je bolje nego drugoj deci čiji su očevi stalno bili tu", navodi Lisa.

"Imam tajnu", rekla je ona novim prijateljima u školi.

"Moj otac je Stiv Džobs", istakla je.

Kad su je pitali ko je to, ona je rekla: "On je poznat. Izumeo je lični kompjuter. On živi u vili i vozi "poršeov" kabriolet. Kupi novi svaki put kad ogrebe jedan", navela je.

Priča je zvučala nerealno čak i u njenim ušima. Viđala ga je povremeno, a njena odeća ili stvari nisu bili kao što bi trebalo da budu s takvim ocem.

"Čak je imenovao kompjuter po meni, "Lisa"", rekla je Lisa školskim drugarima.

Kad su joj rekli da nisu čuli za njega, odvratila je majčinom frazom: "Bio je ispred svog vremena". Lisa je brinula da nije stvarno imenovao kompjuter prema njoj, ali se pretvarala nadajući se da će on pratiti tu igru. Jednom ga je pitala da li može dobiti "porše" kada ga on odbaci.

"Aposlutno ne. Nećeš dobiti ništa. Razumeš li? Ništa. Dobićeš ništa", odgovorio joj je tada.

Puno godina kasnije, kad je bila u srednjoj školi pitala ga je da li je nazvao kompjuter po njoj.

"Ne. Izvini, dete", odgovorio je.

Lisa je takođe ispričala da ju je otac, kad je imala 27 godina, pozvao na višednevno krstarenje jahtom po Mediteranu sa njim, maćehom, braćom i sestrama i dadiljom. Uglavnom je nije zvao na odmore. Kod obale južne Francuske u gradu Ezu, departman Primorski Alpi, stali su da odu na ručak kod prijatelja. Ispostavilo se da je vila u koju su došli u vlasništvu pevača Bona Voksa.

Lisa se seća da je bio obučen isto kao na slikama i naslovnicama albuma koje je viđala. Bono im je pokazao kuću, kao i jednu sobu za koju je rekao da je Gandi tu jednom prespavao. Tokom ručka su Stiv Džobs i Bono razgovarali o počecima "Epla". Bono ga je pitao da li se osećao kao da pravi nešto veliko, što će promeniti svet, a Džobs je odvratio da se tako osećao dok je pravio "Mekintoš".

A onda ga je Bono pitao da li je "Lisu" nazvao prema ćerci. Džobs je kratko oklevao, spustio pogled, a onda podigao glavu i odgovorio: "Da, jeste".

"Tako sam i mislio", odgovorio je Bono.

foto: Profimedia

Bono Voks

"Da...", istakao je Džobs.

"Ovo je prvi put da je rekao "da"", Lisa je rekla Bonu.

"Hvala ti što si pitao", dodala je.

"Kao da slavnim ljudima trebaju drugi slavni ljudi oko sebe da oslobode svoje tajne", zaključila je Lisa.

Kurir.rs/Vanity Fair

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja