EU PORUČILA AMERICI: Olakšajte izvoz gasa, ako hoćete da ga više kupujemo!
Foto: AP / Carolyn Kaster / Fonet

žele da prekinu zavisnost od rusije

EU PORUČILA AMERICI: Olakšajte izvoz gasa, ako hoćete da ga više kupujemo!

Planeta -

Evropska unija traži od SAD da smanje birokratiju i pojednostave pravila za izvoz svog tečnog prirodnog gasa (LNG) ako žele da ga EU više kupuje.

Od aprila 2016, kada je prvi tanker s američkim LNG stigao u jednu portugalsku luku, uvoz tog energenta u EU iz SAD povećan je s nula na 2,8 milijardi kubnih metara.

U uslovima trgovinskog spora zbog carina, predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker složili su se u julu da počnu pregovore s ciljem "nultih carina" i "nultih subvencija" na industrijske proizvode isključujući automobilsku industriju. EU je pristala da izgradi više terminala za uvoz američkog LNG.

foto: Reuters / Stringer

Junker je danas rekao da, ako bude dovoljno jeftin, američki gas može da pomogne EU da diverzifikuje snabdevanje energijom i prekine zavisnost od gasa iz Rusije, prenela je agencija AP.

On je dodao da SAD treba da urade svoj deo i uklone birokratske prepreke, uz ocenu da će obe strane mnogo dobiti ako rade zajedno na polju energetike.

"Divezifikacija je važan element za obezbeđenje snabdevanja gasom u EU. Povećanje uvoza LNG s konkurentnom cenom iz SAD zato je dobrodošlo. To se dešava u vreme kada proizvodnja gasa u EU pada brže nego što je prognozirano dok se elektrane na ugalj u EU postepeno zatvaraju", rekao je evropski komesar za klimatske akcije i energetiku Migel Arias Kanjete.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Carolyn Kaster / Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track