AMERIKANCI POSTAJU NARKOMANI I PRE ROĐENJA: Dramatičan rast broja trudnica koje koriste opijate, stučnjaci govore o EPIDEMIJI (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Profimedia

tužna statistika

AMERIKANCI POSTAJU NARKOMANI I PRE ROĐENJA: Dramatičan rast broja trudnica koje koriste opijate, stučnjaci govore o EPIDEMIJI (VIDEO)

Planeta -

Broj trudnica koji koriste opijate se učetvorostručio u Sjedinjenim Državama u posljednjih 15 godina, prema službenim statistikama objavljenim u četvrtak koje potvrđuju veličinu krize javnog zdravstva u zemlji.

Izveštaj američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) otkriva veliki porast trudnica zavisnika između 1999. i 2014. u 28 država.

Podaci ističu razorni učinak krize koje droga ima na porodice širom Sjedinjenih Država, uključujući i najmlađe, tvrdi direktor CDC-a Robert Redfiled.

On je istakao da zavisnost od tokom trudnoće može imati strašne posledice, a upotreba droge u trudnoći donose i povećanu opasnost od smrti za majku i dete kao i prerani porođaj.

Deca žena koje su koristile drogu tokom trudnoće često razvijaju istu zavisnost i moraju da prođu kroz bolno odvikavanje koje se naziva sindrom neonatalne apstinencije.

Broj trudnica zavisnica koje dolaze na porođaj u bolnicu je u porastu sa 1,5 na 1000 tokom 1999. na 6,5 u 2014., prema tom dokumentu koji ne precizira o kojim se drogama radi.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia/Shutterstok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track