POSLANIK U NEMAČKOM BUNDESTAGU: Samo JEDNA STVAR može da spase EU da ne završi kao Jugoslavija!
Foto: Printscreen/Youtube

josip juratović

POSLANIK U NEMAČKOM BUNDESTAGU: Samo JEDNA STVAR može da spase EU da ne završi kao Jugoslavija!

Planeta -

Zastupnik nemačkih socijaldemokrata (SPD) Josip Juratović govorio je za hrvatske medije o političkoj situaciji u Nemačkoj, posebno se osvrnuvši na ulogu kancelarke Angele Merkel.

"Ona naprosto nije vizionarka. Vrlo dobro moderira društvo, ima sjajan politički instinkt, brzo eliminiše sve političke protivnike. Kroz ekonomsku moć Nemačke ona je stekla i veliku moć na evropskoj pa i svetskoj sceni. Ali ona nije vizionarka, a za EU je bitna vizija, mora da se trasira kuda ide Europa, koji je cilj. Jedni u EU gledaju tržište, drugi gledaju fondove, ali EU je pre svega projekat mira. Nikada nije bilo duže grazdoblja mira. 70 godina", rekao je on.

Juratović je trenutnu situaciju u Evropskoj uniji uporedio sa situacijom u SFRJ pred raspad, ponudivši predlog šta EU treba da učini ako želi da izbegne sudbinu bivše Jugoslavije.

"A sve je teže zadržati tu filozofiju izgradnje i očuvanja mira da bi Evropa bila snažna prema drugim silama sveta. Rusija gradi svoj put, Trampova Amerika je sve više neprijateljska prema EU. Mnogo je izazova, a šta nudi Angela Merkel? Ništa. Nema viziju. Lično zagovaram da EU, ako ne želi da završi kao bivša Jugoslavija, treba što pre da stvori "sjedinjene države Evrope" po uzoru na Sjedinjene Američke Države. Treba, dakle, da stvorimo zajedničku odbranu, kao i da spojimo spoljnu politiku, privredu i fiskalnu politiku sa socijalnom i ekološkom odgovornošću. A sva ostala pitanja da ostanu u nadležnosti nacionalnih i regionalnih interesa", istakao je on.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja