Najnovije vesti

NAUČNICI DOŠLI DO NEVEROVATNOG OTKRIĆA: Uspeli da izmere BRZINU SMRTI, a ovaj podatak bi mogao SVE DA PROMENI
Foto: Profimedia

zapanjujuće

NAUČNICI DOŠLI DO NEVEROVATNOG OTKRIĆA: Uspeli da izmere BRZINU SMRTI, a ovaj podatak bi mogao SVE DA PROMENI

Planeta

Dvojica sistemskih biologa Šianrui Čeng i Džejms Ferel otkrili su brzinu kojom umire jedna ćelija. Ovo otkriće, koje može pokazati i kako ćelije odumiru, koristiće pri daljem razvoju medicine. Naučnici će moći da "ohrabre" ćelije raka da se ubiju ili spreče odumiranje ćelija kod pacijenata sa Alchajmerom.

“Uspeli smo da gledamo smrt kako putuje po prvi put. Kreće se brzinom od 0,03 milimetra u minuti. Makar se tom brzinom kreće smrt u ćeliji”, objavili su naučnici sa Univerziteta Stanford.

Proučavajući jajne stanice kod žaba Čeng i Ferel su izmerili brzinu apoptoze ili "programirane smrti ćelije". U pitanju je mehanizam kojim ćelija aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni deo fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Do apoptoze dovode brojni spoljni i unutrašnji faktori.

Nekada ćelija sama oseti da je vreme da odustane, a ponekad je na samouništenje podstaknu talasi hemijske aktivnosti. Naučnici su zapravo izmerili brzinu tih talasa.

Apoptoza, odnosno programirana smrt ćelije, zapravo je mehanizam zaštite višećelijskog organizma od delovanja štetnih uticaja iz okoline. U ljudskom telu se dešava svakodnevno i pomažu mu tokom života. Razdvajanje prstiju na rukama i nogama, recimo, posledica je apoptoze ćelija.

Čovek u proseku izgubi preko 50 milijardi ćelija dnevno, a neispravni apoptozni procesi dovode do razvoja brojnih bolesti.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...