SUROVO JE NAVUKLA BRATA MAFIJAŠA DA PRIZNA I NAPISALA KNJIGU O TOME: Sada spava sa pancirom i ČEKA DA PO NJU DOĐE OSVETNIK (VIDEO)
Foto: Profimedia

ASTRID HOLENDER

SUROVO JE NAVUKLA BRATA MAFIJAŠA DA PRIZNA I NAPISALA KNJIGU O TOME: Sada spava sa pancirom i ČEKA DA PO NJU DOĐE OSVETNIK (VIDEO)

Planeta -

Astrid Holeder je poznato ime u Holandiji, a sada su njeni memoari objavljeni i u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

Knjiga pod naslovom "Juda: Kako je sestrino svedočenje srušilo okorelog zločinca'" priča je o životu sestre ozloglašenog holandskog mafijaša, o sukobu ljubavi i mržnje, želji da ga zaštiti i konačnoj odluci da se okrene protiv njega.

Memoari, koji su 2016. dospeli na listu najprodavanijih knjiga u Holandiji, počinju pokušajem ubistva autorkinog zeta Kora van Hauta. Zajedno s njim u kolima bili su i sestra Holederove Sonja i njihov dvogodišnji sin Riči. Sve troje su preživeli, ali je Van Haut ubijen 2003. vatrenim oružjem ispred kineskog restorana.

Ubistvo je naručio autorkin brat Vilem, koga ona zove Vim. Saznanje o tome za nju je bilo veoma bolno. Van Haut je bio Vimov najbolji drug iz detinjstva i saučesnik u otmici holandskog milijardera Fredija Hajnekena i njegovog vozača 1983. godine, zbog koje su obojica osuđeni na 11 godina zatvora.

Van Hautovo ubistvo samo je jedna od mnogih izdaja koje Astrid Holeder opisuje u knjizi.

Kao branilac u kriminalnim slučajevima, Holederova je savetovala brata u pravnim stvarima i tajno snimila stotine sati razgovora u kojima joj je priznao nekoliko ubistava.

Nema osobe u Holandiji koja nije čula za Astrid Holeder, ali niko ne zna kako izgleda. Krije se od 2017, kada je otkrila da je njen brat naručio njeno ubistvo, kao i ubistvo njene sestre Sonje i holandskog novinara Peter de Vrisa, koji svi svedoče protiv njega. Astrid ne izlazi iz stana bez kacige, kragne i prsluka koji ne propuštaju metke.

"Preduzela sam sve što sam mogla iz stana, ali nedostaje mi kontakt. Ja sam u pustinji bez vode, bez ičega što bi nahranilo moj um", rekla je novinaru Indipendenta, koji je razgovarao s njom na tajnoj lokaciji u Amsterdamu. Astrid živi zajedno sa sestrom Sonjom, a ćerku i unuke povremeno viđa u strogoj tajnosti.

Vim je u zatvoru od 2014, kada je uhapšen na osnovu iskaza plaćenog ubice.

Astrid, koja je bila najbliža Vimu, ključni je svedok ministarstva pravde, koje se nada da će ga osuditi po šest tačaka optužnice za ubistvo i po dve tačke optužnice za pokušaj ubistva. Sedam puta je svedočila protiv njega i svaku put je bila u ograđenom prostoru, zaklonjena od pogleda.

Vilem Holeder naručio je ubistvo Kora van Hauta, najboljeg druga iz detinjstva i saučesnika u otmici magnata piva Fredija Hajnekena 1983. Njena druga knjiga "Dnevnik svedoka" objavljena je prošle jeseni, a u njoj opisuje sradnju s državom, koja je nije zaštitila kao svedoka.

"Knjige su mi spasle život na mnogo načina. Morala sam da napišem prvu knjigu kako bi moja ćerka saznala istinu. Drugu sam morala da napišem zato što sam bila ljuta zbog odnosa vlasti prema slučaju. Sada se situacija promenila, ali prethodno sam morala da napišem knjigu - kaže ona.

Suđenje se održava u obezbeđenoj sudnici poznatoj kao "Bunker" i trajaće do sledećeg leta. Stotine ljudi stoje u redu kako bi prisustvovali ročištima. "Čujem sve: kad se nakašlje, kine ili lupka prstima po stolu. Osećam njegovo prisustvo i zbog toga mi je teško da govorim, jer se strašno plašim", kaže ona.

Nada se da će njeno svedočenje pomoći da joj brat bude osuđen na doživotnu robiju, ali je svesna da to ne znači da će posle toga biti sigurna. "Naredio je ubistvo, koje mora biti izvršeno bio on živ ili ne. Mora da se osveti", kaže ona.

Knjiga je prevedena na 11 jezika, a produkcijska kompanija Stivena Spilberga snima TV-seriju po njoj. Nedavno je urađena adaptacija za pozorište. Predstava kreće na turneju po Holandiji krajem avgusta.

Kurir.rs/Independent

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track