PRESUDA ZA BIVŠEG ŠEFA TRAMPOVE IZBORNE KAMPANJE: Pol Manafort proglašen krivim za poresku i bankarsku prevaru
Foto: AP

pet meseci radio za predsednika SAD

PRESUDA ZA BIVŠEG ŠEFA TRAMPOVE IZBORNE KAMPANJE: Pol Manafort proglašen krivim za poresku i bankarsku prevaru

Planeta -

VAŠINGTON - Bivši šef izborne kampanje predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort, proglašen je u utorak krivim po osam tačaka optužnice za poresku i bankarsku prevaru i neprijavljivanje bankarskih računa u inostranstvu, dok porota nije uspela da postigne konsenzus o ostalih 10 tačaka optužnice.

Porota je posle četvorodnevnog većanja proglasila Manaforta krivim za dve od devet optužbi za bankarsku prevaru, svih pet optužbi za poresku prevaru i jednu od četiri optužbe za neprijavljivanje računa u inostranstvu.

foto: Reuters

Sudija T.S. Elis proglasio je da suđenje nije validno za 10 tačaka optužnice, u pogledu kojih porota nije mogla da postigne konsenzus, prenosi Glas Amerike.

Suđenje Manafortu, dugogodišnjem republikanskom operativcu, prvo je koje je održano u okviru istrage ruskog mešanja u američke predsednicke izbore 2016. godine, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Optužbe protiv Manaforta uglavnom se, međutim, odnose na period pre nego što je radio za Trampovu kampanju.

Tužioci su optužili Manaforta da je od američke poreske službe sakrio 16 miliona dolara koje je zaradio kao politički savetnik proruskih političara u Ukrajini, a zatim da je lagao banke da bi obezbedio kredit od 20 miliona dolara, nakon što mu je presušio izvor prihoda iz Ukrajine.

foto: AP

Manafort je radio pet meseci za Trampovu predizbornu kampanju, tokom ključnog perioda u trci za predsednika SAD.

Predsednik Donald Tramp je nakon presude pokušao da se distancira od Manaforta, rekavši da sve to nema veze sa njim, prenosi Rojters.

"Osećam se veoma loše zbog Pola Manaforta", kazao je Tramp.

"Ja u to nisam umešan", dodao je on i rekao da se nastavlja lov na veštice.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track