TAJNI AVION SAD PRIMEĆEN IZNAD HOLANDIJE: Letelica je u orbiti mesecima, niko ne za koja joj je svrha (VIDEO)
Foto: Profiemdia

misterija

TAJNI AVION SAD PRIMEĆEN IZNAD HOLANDIJE: Letelica je u orbiti mesecima, niko ne za koja joj je svrha (VIDEO)

Planeta -

Specijalni avion američkog vazduhoplovstva Eks-37B snimljen je u ponedeljak iznad holandskog grada Leidena.

Dok su detalji o orbiti aviona uglavnom zadržani u tajnosti, stručnjak koji istražuje satelite Marko Langbrok je rekao sajtu Space.com da je siguran da je uhvatio avion, jer radi sa malim brojem saradnika koji prate njegov put.

Prema Langbroku, avion je bio na vrlo niskoj orbiti, leteo je na nadmorskoj visini između 193 i 202 kilometara. "U suštini, samo jednom tipu letelice odgovara da leti na toj visini: Eks-37B. Prethodne misije Eks-37B smo pratili i na tako niskim nadmorskim visinama, a objekt takođe ima sličnu osvetljenost kao i prethodne misije e letelice", rekao je on.

Minijaturni avion vazduhoplovstva, koji je takođe poznat kao Orbital Test Vijakl-5, lansiran je u orbitu na raketi Space-Eks Falcon 9 7. septembra 2017. godine iz NASA Kenedi Svemirskog Centra na Floridi.

Na zahtev američkog vazduhoplovstva, objavljeno je svega nekoliko minuta sa poletanja aviona. Lansiranje je postavilo novi rekord jer je korišćena raketa za čitav poduhvat.

Eks-37B-om će za dve nedelje obeležiti godišnjicu u orbiti. Prema nezvaničnim

izvorima, kada OTV-5 završi svoju misiju, verovatno će se vratiti na Floridi. Uprkos pokušajima vojske da zadrže u tajnosti svrhu projekta, veruje se da je opremljen hardverom koji testira "sistem upravljanja toplotom optimizovan za svemirsko okruženje".

Poznato je da Vazduhoplovstvo SAD ima dva OTV-a, a oba je napravio Boing. Prema Space.com-u, obe letelice su duge 29 metara i visoke 9,6 metara, sa ležištem za teret približno veličinom kamionske prikolice.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track