TRAMP NIJE OPROSTIO MEKEJNU: Predsednik SAD sprečio da Bela kuća izda saopštenje povodom smrti republikanskog senatora (VIDEO)
Foto: AP, EPA

presedan

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp navodno je sprečio objavu saopšenja Bele kuće kojim bi se odala počast junaštvu preminulog republikanskog senatora Džona Mekejna, a umjesto toga se odlučio za kratku objavu na Tviteru.

Vašington Post piše kako su Trampovi pomoćnici uoči Mekejnove smrti u subotu pripremili saopštenje kojim bi se taj veteran Vijetnamskog rata pohvalio zbog doprinosa američkoj vojsci i senatu.

Ali Tramp, koji je 2015. ismejavao Mekejnovo petogodišnje zatočeništvo u Vijetnamu, zaustavio je objavu uprkos molbama svoje portparolke Sare Sanders i šefa osoblja Bele kuće Džona Kelija, piše Post.

"On nije ratni heroj. Ratni heroj je jer je uhvaćen. Ja volim ljude koje nisu uhvatili", govorio je Tramp pre tri godine.

Mekejn i Tramp ušli su u sukob otkad je magnat 2015. krenuo u predsedničku kampanju, a senator počeo da kritikuje njega i njegove predloge.

Mekejn je nedavno osudio Trampa jer se na sammitu u Helsinkiju u junu nije javno suprotstavio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu oko mešanja u američke izbore, nazvavši to "jednom od najsramotnijih nastupa američkih predsednika u istoriji".

Njegova površna reakcija na smrt Mekejna izazvala je nezadovoljstvo na društvenim mrežama i u suprotnosti je s inače opširnijim saopštenjima predsednika u slučajevima odlaska značajnih Amerikanaca.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP