ZLATNI ERDOGAN OSVANUO U CENTRU NEMAČKOG GRADA: Statua podseća na jednog diktatora, a već su je išarali psovkama (VIDEO)
Foto: EPA

UMETNOST

ZLATNI ERDOGAN OSVANUO U CENTRU NEMAČKOG GRADA: Statua podseća na jednog diktatora, a već su je išarali psovkama (VIDEO)

Planeta -

Zlatni spomenik turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pojavio se neočekivano u nemačkom Visbadenu, toliko da je zapanjio i policiju i građane koji nisu znali o čemu se radi.

1 / 6 Foto: EPA

Erdogan je predstavljen tako da liči na nekadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina, a spomenik je veoma brzo razbesneo mnoge, pa je već išaran pogrdnim rečima.

foto: EPA

Inače, gradske vlasti odobrile su postavljanje statue jer se u gradu trenutno održava umetnički festival, ali nisu znale da će biti predstavljen turski predsednik.

Festival "Visbaden Bijenale" održava se pod sloganom "Loše vesti" i pokrenuo je mnoge rasprave širom Nemačke, gde Erdogana često kritikuju zbog narušavanja ljudskih prava.

"Je li ovo neka loša šala", "Da li je ovo umetnost ili možemo da ga se otarasimo", bili su samo neki od komentara.

foto: EPA

Jedan turski Kurd je sprejem prefarbao psovke i penis koji su bili išarani na spomeniku.

"Ja Erdogana uopšte ne podržavam, ali ove reči bi mogle da dovedu do pogoršanja čitave situacije. Uklonio bih ove reči i da se radi o Angeli Merkel", rekao je.

Iako je statua uzburkala duhove, vlasti su odlučile da ona može da ostane na istom mestu do kraja festivala, ali će je policija držati na oku.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track