ISPLIVALO ZAŠTO SU AMERIKANCI UDARILI SANKCIJE DERIPASKI! FBI vrbovao ruskog milijardera, a njegov odgovor IH JE ZALEDIO!
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

hteli da im bude špijun

ISPLIVALO ZAŠTO SU AMERIKANCI UDARILI SANKCIJE DERIPASKI! FBI vrbovao ruskog milijardera, a njegov odgovor IH JE ZALEDIO!

Planeta -

Američke specijalne službe su pokušale da od ruskog biznismena Olega Deripaske naprave svog špijuna i da od njega dobiju informacije o navodnom mešanju Rusije u američke izbore, ali nisu uspeli u tim nastojanjima.

Prema podacima izvora američkog lista, FBI je 2014. i 2016. godine pokušao da natera Deripasku da radi za njih kao doušnik u zamenu za obećanje da će rešiti njegove probleme u vezi s dobijanjem američke vize.

Među posrednicima su bili sada već bivši visoki američki činovnik Brus Or i nekadašnji agent britanske obaveštajne službe Kristofer Stil, koji su radili zajedno.

Poslednji je autor takozvanog dosijea o Donaldu Trampu, koji je sadržao neproverene kompromitujuće informacije o američkom predsedniku.

SAD su u početku od Deripaske htele da dobiju informacije o navodnoj povezanosti ruskog organizovanog kriminala sa ruskim rukovodstvom.

Biznismen je tokom sastanka sa predstavnicima američkih vlasti izjavio da su takve tvrdnje pogrešne. On nije izrazio želju da se opet sretne s njima.

Međutim, posle se američka strana zainteresovala za navodnu zaveru Trampovog izbornog štaba i Rusije.

U septembru 2016. godine saradnici FBI su se bez najave pojavili u Deripaskinoj kući u Njujorku i krenuli su da ga ispituju da li je bivši rukovodilac Trampovog štaba Pol Manafort bio veza između predizborne kampanje republikanaca i Kremlja.

Deripaska je takve teorije ocenio kao apsurdne i rekao da nije bilo nikakve nedozvoljene komunikacije između Trampovog pomoćnika i Rusije.

Tada su Ministarstvo pravde i FBI shvatili da su pokušaji da se vrbuje Rus doživeli neuspeh. Biznismen je obavestio ruske vlasti o sastancima sa predstavnicima FBI.

U aprilu 2018. godine, Amerika je uvela sankcije Deripaski i nizu kompanija koje su povezane s njim.

Kurir.rs/Njujork tajms

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja