IZGOREO NACIONALNI MUZEJ U RIJU, HIDRANTI NISU RADILI: Od 200 godina istorije ostalo je samo ZGARIŠTE! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

BORBA DA SE SPASE ŠTA MOŽE

IZGOREO NACIONALNI MUZEJ U RIJU, HIDRANTI NISU RADILI: Od 200 godina istorije ostalo je samo ZGARIŠTE! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ogroman požar noćas je progutao 200 godina stari Nacionalni muzej Rio de Žaneira, cenjenu ustanovu koja je čuvala eksponate egipatske, starogrčke i rimske umetnosti, kao i neke od prvih fosila pronađenih u Brazilu, prenosi AP.

Portparol vatrogasne službe Rija Roberto Robadej izjavio je da je požar izbio sinoć u 19:30 časova dok je muzej bio zatvoren.

On je naveo da je intervenicija vatrogasaca započela sporije nego što je trebalo zato što dva hidranta koja su bila najbliže muzeju nisu bili u funkciji, pa su kamioni upućeni do obližnjeg jezera kako bi odatle doneli vodu.

Robadej je dodao da su i pored toga vatrogasci uspeli da spaju neke od muzejskih eksponata.

"Uspeli smo da, uz pomoć zaposlenih u muzeju, iznesemo dosta stvari", rekao je Robadej.

Snimci iz vazduha televizije Globo pokazuju impozantnu zgradu, površine od 13.000 kvadratnih metara kako je satima guta plamen. Iako su vatrogasci brzo stigli požar se proširio na stotine sala muzeja uništavajući sve na svom putu.

Portparol vatrogasaca Roberto Robadej rekao je da se 80 vatrogasaca bore s vatrom i da je do ponoći po lokalnom vremenu ona skoro pod kontrolom a da se očekuje da će biti savladana za nekoliko sati.

1 / 8 Foto: EPA

Brazilski predsednik Mišel Temer rekao je da je ovo "tužan dan za sve Brazilce". "Dvesta godina rada, istraživanja i znanja je izgubljeno", naveo je Temer u saopštenju.

Portparol vatrogasaca je rekao da su neki eksponati iz muzeja spaseni, a da su vatrogasci uz pomoć zaposlenih u muzeju uspeli da sklone mnogo stvari iz tog zdanja.

Nacionalni muzej je otvoren 1818. i spada u najstarije i najprestižnije muzeje u Brazilu. Ta kulturna i naučna institucija ima više od 20 miliona vrednih predmeta.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track