BRITANIJA PODIGLA OPTUŽNICU ZA TROVANJE SKRIPALJEVIH: Dvojica Rusa glavni osumnjičeni, došli u London sa lažnim imenima (FOTO)
Foto: Printscreen/ Twitter

ZA POKUŠAJ UBISTVA

BRITANIJA PODIGLA OPTUŽNICU ZA TROVANJE SKRIPALJEVIH: Dvojica Rusa glavni osumnjičeni, došli u London sa lažnim imenima (FOTO)

Planeta -

Britansko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv dvojice ruskih državljana, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripalj 4. marta 2018. godine. Pomoćnik komesara mitropolitske policije Nil Bejzu izjavio je da je verovatno da su osumnjičeni putovali pod pseudonimima, a Petrov i Boširov nisu njihova prava imena. Veruje se da imaju oko 40 godina.

Britanska policija je saopštila da su osumnjičeni putovali sa ruskim pasošima i da su stigli u Veliku Britaniju nekoliko dana pre incidenta. Služba tužilaštva u najavila je da imaju dovoljno dokaza da bi optužili dvojicu muškaraca.

"Tužioci iz odeljenja za borbu protiv terorizma razmotrili su dokaze i zaključili da postoji dovoljno dokaza koji bi pružili realne izglede za presudu i jasno je u javnom interesu da se optuže Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koji su ruski državljani," rekao je Su Heming, direktor pravne službe odeljenja za borbu protiv terorizma.

1 / 6 Foto: Reuters

Prema najnovijim informcaijama osumnjičeni počinioci identifikovani su preko snimaka sa kamera za nadzor.

Zvaničnici su izneli detalje o kretanju osumnjičenih, počevši od dolaska na aerodrom 2. marta i putovanja u Solzberi u naredna dva dana, pre nego što napustili Ujedinjeno Kraljevstvo u 22.30 4. marta.

Tokom boravka u Velikoj Britaniji, odseli su u hotelu u Londonu. Policajci koji su pretresli sobu 4. maja navode se da su otkrili tragove Novičoka, gasa koji je korišćen za trovanje Skripaljevih. Oni takođe tvrde da nema rizika za druge goste i korisnike javnog prevoza.

Policija je takođe objavila detalje o bočici parfema koja je korišćena za transport smrtonosne supstance u Britaniju. Testovi su pokazali da je lažna, specijalno napravljena za čuvanje i prenošenje otrova.

Zvaničnisi su naveli neće Rusiji podneti zahtev za izručenje dvojice muškaraca, ali je ipak izdat evropski nalog za hapšenje.

Očekuje se izjava britanske premijerke Tereze Mej povodom ovog događaja.

Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su u Solzberiju marta ove godine. Trovanje je izazvalo diplomatski sukob između Velike Britanije i Rusije.

Britanska vlada optužuje Moskvu, dok Rusija negirala bilo kakvo učešće u incidentu.

Moskva očekuje od Londona dokaze u slučaju Skripalj

Moskva očekuje da će najavljeni izveštaj britanske policije o tzv. "slučaju Skripalj" sadržati neke konkretne dokaze, izjavio je ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Da, očekujemo nešto. Nadamo se da u najmanju ruku čujemo nešto konkretno u vezi sa ovim slučajem", rekao je novinarima Peskov.

Kurir.rs/ RT

Foto: Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja