Najnovije vesti

NAUČNICI PUNE 42 GODINE LAGALI SVET, A SAD SU KONAČNO PRIZNALI: Iznad Neptuna definitivno postoji DEVETA PLANETA, a nije Pluton
Foto: EPA

zvanično potvrdili

NAUČNICI PUNE 42 GODINE LAGALI SVET, A SAD SU KONAČNO PRIZNALI: Iznad Neptuna definitivno postoji DEVETA PLANETA, a nije Pluton

Planeta

Astronomi su sada uvereni da u našem solarnom sistemu postoji dodatna planeta, ali ju je teško uočiti jer je isuviše daleko.

Decenijama su naučnici iznosili teorije da postoji deveta planeta, koja bi bila deseta da se Pluton nije degradirao kao patuljasta planeta, u našem galaktičkom komšiluku.

 

Smatra se da je ova planeta, nazvana Planeta 9, 10 puta veća od Zemlje i 20 puta udaljenija od Sunca nego Neptun - najudaljenija planeta u solarnom sistemu.

 

Iako postojanje Planete 9 tek treba da bude zvanično dokazano, cenjeni istraživači snažno sumnjaju da postoji velika planeta koja se skriva na dalekom rubu našeg solarnog sistema.

Ako je ova planete tamo, onda bi se moglo objasniti zašto je solarni sitem pomalo van ravnoteže.

 

U većini zvezdanih sistema, okolne planete imaju tendenciju da se rotiraju u skladu sa svojim domaćinom.

 

Međutim, u našem solarnom sistemu, planete su pod uglom od 6 stepeni od svoje ose.

 

Premda su istraživači sada više nego sigurni da je Planeta Devet tamo negde, nju bi trenutno bilo nemoguće otkriti korišćenjem postojećih teleskopa.

Doktor Surhud Mor, vanredni profesor na Kavli Institutu za fiziku i matematiku univerzuma na Univerzitetu u Tokiju, rekao je: "Svaki put kada napravimo sliku, postoji ta mogućnost da Planeta Devet postoji na tom snimku".

 

NASA je rekla: "Sada je teže da zamislimo naš solarni sistem bez Planete 9, nego s njom".

 

U našem solarnom sistemu takođe postoji i niz drugih čudnih karakteristika koje bi mogle da budu objašnjene Planetom 9.

 

Jedna je ta što je Kojperov pojas, oblast u obliku diska prepuna ledenih asteroida, kometa i patuljastih planeta koje obuhvata solarni sitem, orbitira suprotno od planeta u njemu.

 

Kurir.rs/Vašington post

Foto: EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...