ŠVEDSKA JE VEĆ DRŽAVA BLAGOSTANJA, ALI I ONA IMA IZBORE: Zaprepastiće vas šta  POLITIČARI OBEĆAVAJU građanima u zemlji koja ima sve! (VIDEO)
Foto: Reuters

baš im je dosadno

ŠVEDSKA JE VEĆ DRŽAVA BLAGOSTANJA, ALI I ONA IMA IZBORE: Zaprepastiće vas šta POLITIČARI OBEĆAVAJU građanima u zemlji koja ima sve! (VIDEO)

Planeta -

U Švedskoj su parlamentarni izbori za koje analitičari kažu da su najnepredvidiji i najuzbudljiviji u poslednjih nekoliko decenija. Razlog su žestoke polemike o migraciji koje su obeležile kampanju.

Ovo su prvi izbori od kada je 2015. godine švedska vlada odobrila ulazak 163.000 migranata u zemlju sa deset miliona stanovnika. Ovo je , inače, najviše migranata u nekoj članici EU u odnosu na broj stanovnika. Malo je verovatno da će ijedna od stranaka koje učestvuju na izborima uspeti da osvoji 175 poslaničkih mesta, odnosno većinu u parlamentu koji ima 349 poslanika.

Koliko se razlikuju izbori u Švedskoj od drugih zemalja pokazuje i činjenica da za privlačenje glasača stranke nude za druge "neobična" obećanja. Tako je švedska vladajuća Socijaldemokratska stranka tokom objavljivanja svog predizbornog manifesta obećala još jednu nedelju slobodnih dana za roditelje, dok su agencije navodile kako ova partija pokušava da izbegne najlošiji izlazak glasača na izbore u istoriji.

Šveđani već uživaju u pet slobodnih nedelja godišnje za stalno zaposlene osobe, kao i drugo porodiljsko odsustvo, na čemu im mnogi širom Evrope zavide.

"Mnogim radnicima je teško da se odmore kada su škole na raspustu ili kada se deca pripremaju za ispite. Zato želimo da pružimo više odmora roditeljima koji rade", navodi se u saopštenju Socijaldemokrata.

Plan, koji bi švedsku državu koštao godišnje 5,4 milijardi kruna (590 miliona dolara), predviđa pet dodatnih slobodnih dana godišnje za roditelje ako imaju decu između četiri i 16 godina. Premijer Stefan Leven je obećao dodatnih 35 milijardi švedskih kruna za socijalne službe u naredne četiri godine, kao i povećanje potrošnje na policiju i vojsku.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da etablirane partije, uključujući stranke levog centra koje su favorizovale politiku otvorenih vrata, gube poverenje građana. Osim toga, podrška Švedskim demokratama, partiji proistekloj iz neonacističkog pokreta, porasla je sa 13 odsto pre četiri godine na 20 procenata.

Lider Umerene partije Ulf Kristerson istakao je značaj integrisanja pridošlica, dok bivši premijer iz te stranke Karl Bilt kaže da zabrinjavajući uspon ekstremne desnice može da se zaustavi, ali da treba shvatiti ozbiljnost takve vrste emocija.

Kurir.rs/Al džazira

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track