DAN KAD SE VRH PENTAGONA SLEDIO OD UŽASA: Tramp zamalo poslao tvit koji bi izazvao NUKLEARNI RAT! (VIDEO)
Foto: AP

BOB VUDVORD OTKRIVA

DAN KAD SE VRH PENTAGONA SLEDIO OD UŽASA: Tramp zamalo poslao tvit koji bi izazvao NUKLEARNI RAT! (VIDEO)

Planeta -

Nova knjiga Boba Vudvorda, proslavljenog novinara Vašington Posta koji je učestvovao u razotkrivanju afere Votergejt, otkriva još jedan izuzetno zanimljiv detalj iz burne vladavine Donalda Trampa u Beloj kući.

Tramp je u jednom trenutku doveo na ivicu histerije vrh Pentagona jer je zamalo poslao tvit koji bi u Severnoj Koreji protumačili kao jasnu najavu američkog napada, otkrio je Vudvord u intervjuu za CBS.

Ovih dana u prodaji treba da se pojavi nova Vudvordova knjiga "Strah: Tramp u Beloj kući". Autor kaže da je zasnovana na brojnim razgovorima sa insajderima iz Bele kuće i drugim zvaničnicima koji su govorili pod uslovom anonimnosti. Oni tvrde da Tramp svojom hirovitošću i nerazumevanjem svetske politike pravi haos i da bi napravio nepopravljivu štetu da ga ne sprečavaju da sprovodi odluke - između ostalog, navodno mu kradu dokumenta sa radnog stola da ne bi mogao da ih potpiše.

U jednom poglavlju Vudvord je opisao incident koji je mogao da izazove nuklearni rat.

"U njegovim draftovima je stajalo: 'Povući ćemo naše ljude iz Južne Koreje, članove porodica 28.000 Amerikanaca'", rekao je Vudvord i dodao da se radilo o porodicama američkih vojnika stacioniranima na Korejskom poluostrvu.

Taj tvit, na sreću, nikada nije poslan zbog povratne poruke dobijene tajnim kanalima iz Severne Koreje da bi se tamo ova poruka shvatila kao jasan i glasan znak da se Sjedinjene Države pripremaju za napad.

"U tom trenutku vodstvo Pentagona pretrnulo je od užasa: 'Moj Bože, imamo pouzdanu informaciju da će Severokorejci ovo shvatiti kao da je napad neminovan.'"

Vudvord tvrdi da Trampu jako smeta to što SAD izdvajaju 3,5 milijarde dolara godišnje za američke trupe stacionirane u Južnoj Koreji.

"Ne znam zašto moraju da budu tamo, želim da ih povučem", rekao je navodno na jednom sastanku, na šta mu je ministar odbrane Džejms Matis kratko objasnio da moraju da budu tamo da bi sprečili Treći svetski rat.

Tenzije između SAD i Severne Koreje umnogome su ublažene posle samita Tramp-Kim 12. juna u Singapuru, ali do pre pola godine napetost između dve države mogla je da se seče nožem. Jedan od najnapetijih trenutaka bila je Trampova pretnja 19. septembra 2017. da će potpuno uništiti Severnu Koreju.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track