ORBAN OŠTRO PORUČIO EVROPI: Mađarsku ucenjuju i prete nam oni koji brane migrante! Branićemo svoje granice ako treba i od vas!
Foto: Reuters / Vincent Kessler

ODBACIO KRITIKE EVROPSKOG PARLAMENTA

ORBAN OŠTRO PORUČIO EVROPI: Mađarsku ucenjuju i prete nam oni koji brane migrante! Branićemo svoje granice ako treba i od vas!

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban snažno je danas odbacio kritike na račun njegove vlade dok su evroposlanici raspravljali o tome da li Budimpešti treba uvesti sankcije zbog navodnog podrivanja vrednosti EU, to jest zbog odbijanja da primi migrante s Bliskog istoka i iz Afrike.

Evropski parlament je raspravljao o mogućim sankcijama zbog mađarske politike u oblastima migracija, medija, korupcije i civilnog društva, za koje protivnici tvrde da su u suprotnosti sa demokratskim vrednostima EU i vladavinom prava.

foto: Reuters / Vincent Kessler

Orban je tokom debate tvrdio da je Mađarska na meti zbog antiimigrantskih stavova.

"Ovaj izveštaj ne poštuje mađarsku naciju. Vi mislite da bolje od Mađara znate šta je Mađarima potrebno", rekao je Orban evroposlanicima.

On je izjavio da bi uvođenje političkih sankcija Budimpešti bilo prvi slučaj u istoriji EU da "zajednica osudi svog graničara".

foto: Reuters / Vincent Kessler

"Ne prihvatam da snage u EP koje podržavaju imigraciju i migrante prete, ucenjuju i neistinitim optužbama kleveću Mađarsku i mađarski narod. Kakvu god odluku da donesete, Mađarska neće pristati na iznude, braniće svoje granice, zaustaviće ilegalnu migraciju i zaštiti svoja prava, ako treba i od vas", naveo je mađarski premijer.

EP će sutra glasati o predlogu za pokretanje procedure o vladavini prava, zasnovane na izveštaju komiteta EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, što bi moglo dovesti do toga da Mađarska izgubi pravo glasa u EU u okviru procesa poznatog kao član sedam.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Vincent Kessler

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track