Najnovije vesti

NUKLEARNA KASTASTROFA PRETI AMERICI: 6 nuklearki na putu stravičnog URAGANA! Preti SCENARIO GORI NEGO IZ FUKUŠIME (VIDEO)
Foto: Printscreen, Profimedia

Strahuje se da NEĆE IZDRŽATI udare!

NUKLEARNA KASTASTROFA PRETI AMERICI: 6 nuklearki na putu stravičnog URAGANA! Preti SCENARIO GORI NEGO IZ FUKUŠIME (VIDEO)

Planeta
21:52h

Američki zvaničnici saopštili su da je svih 6 nuklearnih elektrana koje se nalaze na putu uragana Florens bezbedno, međutim, pojedini stručnjaci nisu toliko sigurni, upozoravajući da bi poplave i bujice mogle da ugroze njihove sisteme zaštite.

Šest nuklearnih elektrana u Severnoj i Južnoj Karolini nalazi se direktno na projektovanom putu oluje, saopštila je Meri Katerine Grin, portparolka kompanije u čijem su vlasništvu.

Nuklearna elektrana Brunsvik i elektrana Šeron Haris u Severnoj Karolini, najbliže su mestu gde se predviđa da će uragan udariti, rekla je Grin.

Džef Bjard pomoćnik administratora agencije FEMA izjavio je da agencija nije zabrinuta za elektrane na putu oluje "u ovom trenutku"

"Ove elektrane su zaštićene, imaju rezervne generatore za struju i brzo ćemo proceniti bilo kakve uticaje na nuklearnu elektranu posle oluje", rekao je Bjard.

Međutim, Unija zabrinutih naučnika, naučno orijentisana javna politička organizacija, zabrinuta je za sposobnost nuklearke Brunsvik da izdrži nalete oluje, zbog toga što grupa kaže da nema dovoljno informacija o spremnosti fabrike.

Poplave u nuklearnim postrojenjima postale su zabrinjavajuće pošto su 2011. godine zemljotres i posledični cunami u Japanu izazvali jednu od najgorih nuklearnih katastrofa od incidenta u Černobilju 1986. godine. Tri nuklearna reaktoria su se istopila oslobađajući opasno zračenje u okolinu.

Kurir.rs/ CNN Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track