OKO ZVERI SRUČILO SE NA OBALE AMERIKE: Jezgro MONSTRUOZNOG URAGANA Florens stiglo u Severnu Karolinu, ali NAJGORE TEK DOLAZI (VIDEO)
Foto: Reuters/Eduardo Munoz

Besne vetrovi i poplave

OKO ZVERI SRUČILO SE NA OBALE AMERIKE: Jezgro MONSTRUOZNOG URAGANA Florens stiglo u Severnu Karolinu, ali NAJGORE TEK DOLAZI (VIDEO)

Planeta -

Uragan Florens stigao je do istočne obale Sjedinjenih Država, saopštio je Nacionalni centar za uragane. Sinoć su vetrovi izazvali obilne kiše, jake vetrove i poplave u saveznim državama Severnoj i Južnoj Karolini.

Istočna obala SAD je u pripravnosti zbog "monstruoznog uragana". Jačina Florensa snižena je u četvrtak uveče na 2. kategoriju na Safir-Simpsonovoj lestvici sa pet kategorija, uz kretanje od devet kilometara na sat u smeru zapada.

Ali to ne znači da je opasnost smanjena - meteorolozi upozoravaju na "po život preteće" podizanje mora i kiše koje uragan donosi sa sobom. U jednom gradu u Severnoj Karolini već je došlo do rušenja krovova i drugih objekata.

Usled udara oluje, više mesta u Severnoj Karolini prijavilo je da more počelo da se izdiže.

Grad Nju Bern objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da lokalna policija, vatrogasci i spasioci trenutno "vrše spašavanje od podizanja vode kroz celi grad", kao i da je skoro 18.000 ljudi ostalo bez struje.

Meteorolozi procenjuju da bi, s obzirom na njegovu veličinu, Florens mogao da nastavi skoro ceo dan udara američku istočnu obalu rekordnim padavinama i uraganskim vetrovima.

Uprkos nepredvidivosti njegovog kretanja, očekuje se da će se obali približiti nedaleko od Kejp Fira u Severnoj Karolini, u petak u podne.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper na konferenciji za novinare upozorio je da će taj "istorijski" uragan izazvati padavine i poplave koje će skoro celu tu saveznu državu potopiti pod metar vode.

"Florens" je sada klasifikovan kao uragan druge kategorije s vetrovima brzine do 175 kilometara na čas.

Najveću opasnost predstavljaju plimski talasi, odnosno nadolazak mora, koji su uzročnik smrti oko 49 odsto žrtava uragana u SAD.

U Severnoj i Južnoj Karolini u ovom trenutku se nalaze hitne službe iz Kalifornije, Floride i područja Nova Engleske, spremne da uđu u pogođena područja kada uslovi to dozvole.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp ponovo je rekao da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da se evakuišu.

Kurir.rs/Vašington post

Foto: Reuters/Eduardo Munoz

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja