Najnovije vesti

OKO ZVERI SRUČILO SE NA OBALE AMERIKE: Jezgro MONSTRUOZNOG URAGANA Florens stiglo u Severnu Karolinu, ali NAJGORE TEK DOLAZI (VIDEO)
Foto: Reuters/Eduardo Munoz

Besne vetrovi i poplave

OKO ZVERI SRUČILO SE NA OBALE AMERIKE: Jezgro MONSTRUOZNOG URAGANA Florens stiglo u Severnu Karolinu, ali NAJGORE TEK DOLAZI (VIDEO)

Planeta

Uragan Florens stigao je do istočne obale Sjedinjenih Država, saopštio je Nacionalni centar za uragane. Sinoć su vetrovi izazvali obilne kiše, jake vetrove i poplave u saveznim državama Severnoj i Južnoj Karolini.

Istočna obala SAD je u pripravnosti zbog "monstruoznog uragana". Jačina Florensa snižena je u četvrtak uveče na 2. kategoriju na Safir-Simpsonovoj lestvici sa pet kategorija, uz kretanje od devet kilometara na sat u smeru zapada.

 

Ali to ne znači da je opasnost smanjena - meteorolozi upozoravaju na "po život preteće" podizanje mora i kiše koje uragan donosi sa sobom. U jednom gradu u Severnoj Karolini već je došlo do rušenja krovova i drugih objekata.

Usled udara oluje, više mesta u Severnoj Karolini prijavilo je da more počelo da se izdiže.

 

Grad Nju Bern objavio je na svojoj Fejsbuk stranici da lokalna policija, vatrogasci i spasioci trenutno "vrše spašavanje od podizanja vode kroz celi grad", kao i da je skoro 18.000 ljudi ostalo bez struje.

 

Meteorolozi procenjuju da bi, s obzirom na njegovu veličinu, Florens mogao da nastavi skoro ceo dan udara američku istočnu obalu rekordnim padavinama i uraganskim vetrovima.

Uprkos nepredvidivosti njegovog kretanja, očekuje se da će se obali približiti nedaleko od Kejp Fira u Severnoj Karolini, u petak u podne.

 

Guverner Severne Karoline Roj Kuper na konferenciji za novinare upozorio je da će taj "istorijski" uragan izazvati padavine i poplave koje će skoro celu tu saveznu državu potopiti pod metar vode.

 

"Florens" je sada klasifikovan kao uragan druge kategorije s vetrovima brzine do 175 kilometara na čas.

Najveću opasnost predstavljaju plimski talasi, odnosno nadolazak mora, koji su uzročnik smrti oko 49 odsto žrtava uragana u SAD.

 

U Severnoj i Južnoj Karolini u ovom trenutku se nalaze hitne službe iz Kalifornije, Floride i područja Nova Engleske, spremne da uđu u pogođena područja kada uslovi to dozvole.

 

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp ponovo je rekao da je zaštita života najviši prioritet i pozvao one koji žive na putu uragana da se evakuišu.

 

Kurir.rs/Vašington post

Foto: Reuters/Eduardo Munoz

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...