UPOZORENJE IZ VRHA RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Biće KRVOPROLIĆA zbog kijevske crkve!
Foto: EPA

TENZIJE

UPOZORENJE IZ VRHA RUSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Biće KRVOPROLIĆA zbog kijevske crkve!

Planeta -

Davanje autokefalnosti kanonski nepriznatoj ukrajinskoj crkvi moglo bi da dovede do napada na manastire i sukoba u njima, rekao je mitropolit Ilarion.

Davanje autokefalnosti kijevskoj crkvi dovešće do krvoprolića, upozorio je mitropolit Ilarion, predsednik Odeljenja za spoljne poslove Moskovske patrijaršije.

foto: Profimedia

On je ovo izjavio u jeku spora Ruske pravoslavne crkve s Vaseljenskom patrijaršijom, koja je na putu da prizna autokefalnost kanonski nepriznatoj Kijevskoj patrijaršiji.

Borba za manastire

- Oduzimanje prava Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije može dovesti do ozbiljnih posledica. Mi možemo očekivati bilo šta - da će raskolnici preuzeti kontrolu nad velikim manastirima, kao što je Kijevsko-pečorska lavra, Počajevska lavra. Tada će pravoslavni vernici štititi ta sveta mesta i može doći do krvoprolića - rekao je mitropolit Ilarion u intervjuu za RT.

Vaseljenska patrijaršija i patijarh Vartolomej, koji se smatra prvim među jednakima među patrijarsima pravoslavnih crkava, odlučili su da pošalju dva izaslanika u Ukrajinu, nakon čega je ruski patrijarh Kiril saopštio da će prekinuti da se moli za vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, ali evharistijsko opštenje dveju crkava neće biti prekinuto.

Vaseljenska patrijaršija saopštila je još prošlog petka da je „u okviru priprema za davanje autokefalnosti pravoslavnoj crkvi u Ukrajini“ imenovala svoje izaslanike u Kijevu. Tu odluku oštro je osudila Moskovska patrijaršija, nazvavši je napadom na kanonsku teritoriju druge pomesne crkve.

foto: EPA

Političke igre

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozvao Vaseljensku patrijaršiju da sveštenicima Ukrajinske pravoslavne crkve dodeli punu nezavisnost od Moskve.

Zvanični Kremlj

NE MEŠAMO SE U CRKVENA POSLA, ALI...

Kremlj je saopštio da se neće mešati u spor Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije zbog najavljenog priznavanja autokefalnosti ukrajinske crkve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je razlaz ipak nazvao uzbunjujućim.

- Naravno da je za Moskvu i ceo pravoslavni svet najbolji scenario očuvanje jedinstva pravoslavnog sveta - rekao je Peskov.

Rusija smatra Kijev kolevkom Ruske pravoslavne crkve.

Kurir/ Andrija Ivanović

Foto: Profimedia i EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track