STRAVIČNO UPOZORENJE NAJBOGATIJEG KINEZA NA SVETU: U trgovinskom RATU Amerike i Kine mnogi bi mogli da stradaju!
Foto: Shutterstock, EPA

NJEGOVA KOMPANIJA NA UDARU

STRAVIČNO UPOZORENJE NAJBOGATIJEG KINEZA NA SVETU: U trgovinskom RATU Amerike i Kine mnogi bi mogli da stradaju!

Planeta -

Suosnivač kineske platforme za onlajn trgovinu Alibabe, DŽek Ma, uputio je danas ozbiljno upozorenje u vezi sa trgovinskim ratom između SAD i Kine, koji će, kako naglašava, potrajati i imati veće posledice nego što većina ljudi misli.

Predsednik kompanije Alibaba kaže da bi spor mogao potrajati 20 godina, i opstati i posle predsedničkog mandata Donalda Trampa, jer se dve najveće ekonomske sile na svetu bore za globalnu prevlast.

Kina, prema njegovim rečima, treba da ojača svoju ekonomiju kako bi se uhvatila u koštac sa konfliktom i preorijentisala sa trgovinskih odnosa sa SAD na trgovinske odnose sa regionima poput jugoistočne Azije i Afrike.

"Kratkoročno gledano, poslovne zajednice u Kini, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi će biti u nevolji", izjavio je Ma na konferenciji u Hangdžou.

Njegov komentar dolazi samo nekoliko sati nakon što je Kina obećala da će odgovoriti uzvratnim merama na najavljene nove tarife SAD-a na uvoz kineske robe u vrednosti od oko 200 milijardi dolara.

Ma je naveo i da će njegova kompanija trpeti posledice rastućih trgovinskih tenzija, ali i da će ova "trauma" pružiti neslućene mogućnosti onim kompanijama koje budu sposobne da ih iskoriste.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Shutterstock i EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track