JEZIVO! POGLEDAJTE KAKO OPERIŠU NIGERIJSKI PIRATI: Ljude kidnapuju zbog novca, a sada su oteli i Balkance! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

STRAH I TREPET U VODAMA

JEZIVO! POGLEDAJTE KAKO OPERIŠU NIGERIJSKI PIRATI: Ljude kidnapuju zbog novca, a sada su oteli i Balkance! (VIDEO)

Planeta -

Među 12 članova posade koje su sa švajcarskog teretnog broda oteli nigerijski pirati nalaze se i jedan Hrvat, državljanin BiH i Slovenac.

Brod Glarus koji je prevozio pšenicu iz Lagosa u Port Harkourt u Nigeriji, napadnut je u subotu. Brod je napadnut duž nigerijske obale i vlasti su u kontaktu s vlasnikom broda, navodi se u saopštenju.

Samo u prvoj polovini 2018. godine oteto je 35 ljudi, a podaci iz protekle dve godine pokazuju kako je broj napada i otmica u porastu.

Crnogorski državljanin Alen Bikić snimio je prošle godine napad pirata u vodama Nigerije, a borba za opstanak trajala je satima.

"Bili su naoružani sa tri kalašnjikova (AK-47)", naglasio je Bikić i dodao da je bilo osam pirata pod maskama.

"Nakon što smo ih uočili, rakete koje služe da budemo primećeni sam uperio na njih i nakon što smo ispalili tri rakete, oni su odustali", kazao je Bikić.

U poslednje vreme najviše brine porast otmica tankera zbog krađe nafte, a bivši pirat je pojasnio kako se u napad kreće zbog finansijske koristi:

"Otimamo kako bi dobili novac od otkupa", kaže on.

Dešava se da otmu brodove tokom nekoliko dana koliko im je potrebno da se sve uzmu iz plovila dok neke grupe oslobode brod i posadu posle isplate otkupnine.

Kurir.rs

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track