OTKRIĆE DECENIJE U PORTUGALIJI: Pronađena olupina broda starog 400 godina, a u njemu pravo bogatstvo! (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

FENOMENALNO

OTKRIĆE DECENIJE U PORTUGALIJI: Pronađena olupina broda starog 400 godina, a u njemu pravo bogatstvo! (VIDEO)

Planeta -

Arheolozi su kod obale Portugalije pronašli olupinu broda starog 400 godina, za koji veruju da je potonuo kod Lisabona nakon što se vratio iz Indije pun začina, saopštili su danas stručnjaci.

"Sa stanovišta nasleđa, ovo je otkriće decenije. U Portugaliji je ovo najznačajnije otkriće svih vremena", rekao je danas direktor istraživačkog projekta Žorže Frejre. Inače, olupina je pronađena u okviru 10-godišnjeg arheološkog projekta.

U nađenoj olupini i oko nje, 12 metara ispod površine mora, ronioci su pronašli začine, devet bronzanih topova sa ugraviranim portugalskim grbom, kinesku keramiku i školjke koje su korišćene kao novac za trgovinu robovima u kolonijalno doba.

foto: Facebook/Printscreen

Pronađena 3. septembra kod obale Kaškaiša, turističkog gradića na obodima Lisabona, olupina i predmeti iz nje su "veoma dobro očuvani", rekao je danas Frejre.

On i njegov tim veruju da je brod potonuo između 1575. i 1625. godine, kada je portugalska trgovina začinima sa Indijom bila u zenitu.

"Dugo već stručnjaci smatraju ušće reke Taguš središtem brodoloma. Ovo otkriće to potvrđuje", rekao je portugalski ministar kulture Luiš Mendeš.

Godine 1994, kod Kaškaiša je pronađen još jedan potonuli portugalski brod.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track