ZAŠTO PUTIN NIJE U NJUJORKU? Svi svetski lideri sjatili su se u UN osim njih DVOJICE!
Foto: Reuters / Alexander Zemlianichenko / Pool

POSLAO LAVROVA

ZAŠTO PUTIN NIJE U NJUJORKU? Svi svetski lideri sjatili su se u UN osim njih DVOJICE!

Planeta -

Svi svetski lideri "sjatili" su se na Ist river, osim dvojice. Jedan od njih je ruski predsednik koji nije na ovogodišnjem zasedanju Generalne skupštine UN.

Rusiju međutim, ne predstavlja ni premijer, a u Moskvi kažu da je izostanak najvišeg zvaničnika Rusije najavljen još 24. avgusta, pišu Večernje novosti. Osim Rusije ni Kina nije poslala svog prvog čoveka. To je podstaklo pitanje zašto na ovaj skup nije došao Vladimir Putin.

U Moskvi kažu da je još 24. avgusta Putinov portparol Dmitrij Peskov kazao da predsednik Rusije ne planira da putuje u Njujork. On je odredio da na ovogodišnje zasedanje ide ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji ima ogromno iskustvo, a svojevremeno je bio predstavnik svoje zemlje u Savetu bezbednosti UN.

Već treću godinu zaredom Putin apstinira od učešća na zasedanju Generalne skupštine. Poslednji put je on bio 2015. na jubilarnom 70. zasedanju GS UN, što je bilo priznanje međunarodnoj organizaciji u čijem je stvaranju učestvovao i SSSR kojeg je kao državu u međunarodnom organizacijama nasledila Rusija. Putin je do sada posetio zasedanja Generalne skupštine 2000. zatim 2003. 2005. i 2015. godine. Putin nije objašnjavao zašto ne putuje u Njujork, ali moskovski politikolozi smatraju da u sadašnjoj atmosferi međunarodnih odnosa od ovog putovanja ne bi bilo koristi. Svet već dobro zna stavove ruskog lidera, ne samo o glavnim međunarodnim problemima već i o predlozima kako da se oni rešavaju.

Putinov radni kalendar je i tako prepun pa mu putovanja koja nemaju većeg efekta nisu potrebna.

Kurir.rs/ Večernje novosti

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track