BRITANCI: Rusi osumnjičeni za trovanje Skripaljevih su PUKOVNICI, jednog je odlikovao Putin! ZAHAROVA: Nova LAŽ, objasnite šta se zaista desilo!
Foto: Reuters

KORISTE LAŽNA IMENA?

BRITANCI: Rusi osumnjičeni za trovanje Skripaljevih su PUKOVNICI, jednog je odlikovao Putin! ZAHAROVA: Nova LAŽ, objasnite šta se zaista desilo!

Planeta -

Pravi identitet jednog od muškaraca, koga traži Velika Britanija zbog trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke, jeste Anatolij Vladimirovič Čepiga, tvrde britanski mediji navodeći da se radi o ruskom pukovniku.

Početkom septembra, britanski tužioci optužili su dvojicu ruskih državljana - Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za trovanje Skripaljevih u martu ove godine, i istakli da veruju da su osumnjičeni koristili lažna imena da uđu u Veliku Britaniju.

Dejli telegraf i BBC objavili su da je Čepiga pravo ime Boširova, pozivajući se na pisanje portala Belingket koji se bavi obaveštajnim pitanjima.

Kako se navodi, izvor blizak istrazi je izjavio da su istražiteljima poznati pravi identiteti osumnjičenih.

Dejli telegraf prenosi da je Čepiga (39) služio tokom sukoba u Čečeniji i Ukrajini i da je proglašen herojem Ruske Federacije ukazom predsednika Vladimira Putina 2014. godine.

foto: EPA

Londonska policija odbila je da komentariše napise medija, međutim britanski ministar odbrane Gevin Vilijamson potvrdio je njihovu istinitost na Tviteru.

"Pravi identitet jednog od osumnjičenih za slučaj u Solzberiju je pokazao da se radi o ruskom pukovniku. Hvala ljudima koji su tako neumorno radili na ovom slučaju", napisao je Vilijamson na Tviteru, da bi kasnije obrisao taj post.

Zaharova Britaniji: Ne skrećite pažnju sa glavnog pitanja

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je izveštaj o Ruslanu Boširovu, koga je Velika Britanija optužila za trovanju Skripaljevih i za koga tvrdi da je zapravo pukovnik GRU Anatolij Čepiga, falsifikovanje informacija i nastavak kampanje za skretanje pažnje sa onoga što se dogodilo u Solsberiju.

"Novi falsifikat o Petrovu i Boširovu izvršen je odmah nakon govora Tereze Mej u Savetu bezbednosti UN na temu oružja za masovno uništenje, u kojem je ona ponovo iznela optužbe protiv Rusije. Nema dokaza, pa se samim tim nastavlja informaciona kampanja čiji je glavni zadatak skretanje pažnje sa glavnog pitanja: ’Šta se desilo u Solsberiju?", napisala je Zaharova na svoj stranici na Fejsbuku.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja