Najnovije vesti

MOĆNA OLUJA POGODILA GRČKU: U Atini nema struje, zatvorene škole, a očekuju se talasi od 11 metara! (VIDEO)
Foto: EPA

nepogoda

MOĆNA OLUJA POGODILA GRČKU: U Atini nema struje, zatvorene škole, a očekuju se talasi od 11 metara! (VIDEO)

Planeta

Moćna oluja pogodila je danas južni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim zonama Atine.

Navodi se da su zatvorene škole u grčkoj prestonici i u još nekim delovima zemlje, a spasilačke službe biće u pripravnosti celog vikenda.

Navodi se da je obnovljen saobraćaj pojedinih trajektnih linija iz luka blizu Atine, koji je bio obustavljen prethodna dva dana, a zbog nevremena je bilo i otkazivanja avionskih letova.

foto: EPA

Grčka nacionalna meteorološka služba EMY objavila je da se danas očekuje pogoršanje vremenskih uslova na ostrvu Krit, na Kikladima, a delom i na jugu i zapadu kontinetalne Grčke.

Moćna i retka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogodiće ovog vikenda istočni deo Sredozemlja, javlja CNN.  Meteorolozi navode da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

 

Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju "Medikejn"/"Medigan) (Mediterranean + hurricane, srpski "Medigan" - Mediteran + uragan).

foto: AP

Navodi se da se, prema istraživanju objavljenom 2011, svega jedan ili dva "Medigana" dese tokom godine i da se ove moćne oluje najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina Sredozemnog mora i dalje prilično topla, ali se mogu desiti u bilo koje doba godine.

 

Područje blizu italijanskog ostrva Sicilije "Medigan" je pogodio u novembru 2014. godine.

Najnovija oluja pokrenula je u poslednjih nekoliko dana bujične poplave širom Tunisa i Libije, a sada je preko Mediterana krenula severno ka Evropi.

 

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora verovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

 

CNN navodi da će područja Grčke i Turske pogoditi velike padavine i veoma jaki udari vetra. Navodi se da se, na sreću, "Medigan" neće dugo zadržati nad jugoistočnom Evropom.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YT Screenshot

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...