Najnovije vesti

PAŽNJA, HAKOVAN FEJSBUK: Više od 50 miliona korisnika ugroženo! Ako vam se jutros desilo OVO, proverite svoje naloge i podatke! Evo kako!
Foto: REUTERS / Dado Ruvic

ugroženi podaci korisnika

PAŽNJA, HAKOVAN FEJSBUK: Više od 50 miliona korisnika ugroženo! Ako vam se jutros desilo OVO, proverite svoje naloge i podatke! Evo kako!

Planeta
20:06h

Društvena mreža Fejsbuk saopštila je danas da je skoro 50 miliona korisnika izloženo bezbednosnom problemu.

Ranjivost u zaštiti podataka korisnika hakeri su mogli da iskoriste putem opcije "Vju ez" (View As). Kompanija je početkom ove nedelje otkrila da je došlo do upada u sistem, otkrivajući da su hakeri iskoristili opciju u Fejsbukovom kodu koja im je omogućila da preuzmu korisničke naloge.

Fejsbuk je "sredio" ovu ranjivost sistema, i kako su naveli, o svemu obavestio nadležne organe.

U petak ujutru je više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bilo prisiljeno da se izloguje sa naloga, što je uobičajena mera bezbednosti za naloge koji su napadnuti.

Kompanija je navela da ne zna ko stoji iza ovog masivnog napada, kao ni da još nisu uspeli procene njegovu obimnost. Kako su naveli, tek su u u početnim fazama istrage.

"Privatnost naših korisnika, kao i bezbednost njihovih podataka su nam posebno važni, veoma nam je žao što se ovo dogodilo" rekao je Gaj Rozen, rekao je prvi čovek bezbednosnog sektora Fejsbuka.

On je u svom saopštenju naveo i da ukoliko neko želi da preduzme mere predostrožnosti odjavljivanja sa Fejsbuka, trebalo bi da ode u odeljak "Bezbednost i prijavljivanje (Security and Login)" u podešavanjima (settings). Tamo su izlistana sva mesta na kojima se se ljudi logovali na Fejsbuk i sa jednim klikom da se odjave sa svih njih.

foto: Printscreen/ Facebook

Saznanje o hakerskom napadu došlo je u jednom od najtežih trenutaka u istoriji ove društvene mreže. Kompanija je morala da se nosi sa optužbama o širenju ruskih dezinformacija tokom kampanje za američke predsedničke izbore 2016. godine.

Kompanija se suočava sa pretnjom da će je Vašington "dovesti u red" zbog zabrinutosti oko toga da li je postala previše moćna.

Fejsbuk se još uvek oporavlja od afere sa Kembridž analitikom. Britanska analitička kompanija nezakonito je prikupljala podatke skoro 87 miliona Fejsbuk korisnika.

Kurir.rs / BBC

Foto: Reuters / Dado Ruvić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...