PREDSEDNIK TURSKE ZAVRŠIO POSETU NEMAČKOJ: Erdogan otvorio najveću džamiju u EU!
Foto: Reuters

USPEH

PREDSEDNIK TURSKE ZAVRŠIO POSETU NEMAČKOJ: Erdogan otvorio najveću džamiju u EU!

Planeta -

Policija razdvajala pristalice i protivnike gosta iz Turske, koji je pozvao sunarodnike da se bolje integrišu u nemačko društvo

KELN - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan svečano je u Kelnu, poslednjeg dana trodnevne posete Nemačkoj, otvorio džamiju, najveću u zapadnoj Evropi, uz jako prisustvo policije.

Policija je morala da razdvaja Erdoganove pristalice i protivnike, a na džamiji su bili postavljeni snajperisti.

Bolje sprečiti... Snajperisti na položaju
Bolje sprečiti... Snajperisti na položajufoto: EPA

Učtiv prijem

U svom govoru posvećenom nemačko-turskom prijateljstvu, Erdogan je posetu Nemačkoj opisao kao „prelepu“ i „izuzetno uspešnu“ u, kako je naveo, „kritičnoj fazi“.

On je pozdravio 3,5 miliona svojih sunarodnika, braće, kako je rekao, koji žive u Nemačkoj i zahvalio „svom prijatelju“ predsedniku Frank-Valteru Štajnmajeru, koji ga je „veoma učtivo“ primio.

foto: Reuters

Pomenuo i Ozila

Erdogan je istakao i da su razgovori s kancelarkom Angelom Merkel protekli veoma dobro, uprkos nekim nesuglasicama. On je rekao da je s oboje nemačkih zvaničnika razgovarao o važnim temama, kao što su ekonomske investicije i kako se „efikasno boriti protiv rasizma i islamofobije“.

Erdogan je pozvao Turke u Nemačkoj da se bolje integrišu u nemačko društvo, a založio se i za dvojno državljanstvo.

On je kritikovao ponašanje Nemaca prema fudbalerima Mesutu Ozilu i Ilkaju Gundoganu, koji su posle fotografisanja s njim bili izloženi jakim kritikama.

- Samo zbog toga su isključeni iz društva. Za to nemam razumevanja - rekao je Erdogan.

Impozantno zdanje... Govor Erdogana pred hiljadama vernika
Impozantno zdanje... Govor Erdogana pred hiljadama vernikafoto: Reuters

DEVET ULAZA

Džamija može da primi 1.200 vernika, ima ukupno devet ulaza i na sredini kupole se nalaze mesec i zvezda. Enterijer je dominantno ukrašen motivima iz perioda Seldžuka. Smeštena je u kompleksu ukupne površine od 17.000 kvadratnih metara u kojem se još nalaze i tržni centar, konferencijska sala kapaciteta 600 osoba, galerija za seminare i izložbe, biblioteka, poslovne kancelarije i parking.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track