Najnovije vesti

KRALJICA ELIZABETA (92) PLANIRA NA DUGE STAZE: 2025. seli se iz svojih odaja zbog renoviranja Bakingemske palate
Foto: AP / Jonathan Brady / PA

SELIDBA U 99.

KRALJICA ELIZABETA (92) PLANIRA NA DUGE STAZE: 2025. seli se iz svojih odaja zbog renoviranja Bakingemske palate

Planeta

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta II (92) napustiće 2025. godine svoje odaje u Bakingemskoj palati zbog renoviranja, kje je počelo i potrajaće 10 godina.

Bakingemska palata je podvrgnuta programu servisiranja, koji košta 418  miliona evra, a u okviru kog će biti menjane zastarele električne instalacije i kotlovi.

Program je započet prošle, a trebalo bi da traje do 2027. godine. Kada radovi budu bili pri kraju 2025, kraljica će morati zajedno sa suprugom da se preseli u istočno krilo palate na otprilike dve godine.

"Kraljica je izuzetno pragmatična i želi da ostane u palati. Rekla je da je obavestimo gde bismo želeli da se smesti", kazao je visoki kraljevski zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti. 

Prema njegovim rečima, sledeće nedelje će biti postavljen objekat za graditelje ispred palate, gde će biti započeti radovi na istočnom krilu. Palata će, kako se navodi, ostati otvorena za inostrane posetioce i druge regularne događaje tokom popravki, a spolja se neće primećivati da su radovi, zato što neće biti skela oko palate.

Bakingemska palata prvobitno je bila ogromna kuća koja je podignuta 1703. godine, a 1761. je kupio kralj Džordž III.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...