MELANIJA JEDNIM DETALJEM RAZGNEVILA AFRIKANCE: To nas podseća na kolonijalnu prošlost! (FOTO)
Foto: Reuters

nije sitnica

MELANIJA JEDNIM DETALJEM RAZGNEVILA AFRIKANCE: To nas podseća na kolonijalnu prošlost! (FOTO)

Planeta -

Melanija Tramp je tokom posete Keniji naljutila mnoge kada je tokom safarija obukla šešir koji širom Afrike simbolizuje kolonijalističku vlast.

Ona je na safari otišla tokom pretposljednjeg dana svoje afričke turneje, prvog službenog samostalnog putovanja u inostranstvo. Pre odlaska u Nacionalni park u Najrobiju, prva dama je posetila lokalno sirotište.

Na safari je došla obučena u jahaće pantalone, smeđe čizme, belu košulju i beli šešir. Trampova je tokom razgledanja parka svojim mobilnim fotografisala zebre, žirafe, nosoroge i nilske konje, a zaustavila se i na mestu gdje je spaljeno 105 tona slonovače kako bi se obeshrabrilo trgovce slonovačom.

foto: Reuters

Ali sve je to palo u drugi plan. Šešir kakav je nosila Trampova u Africi su tokom 19. veka nosili evropski istraživači i kraljevski činovnici, da bi ga kasnije prisvojili vojni komandanti i pretvorili u simbol ugnjetavanja.

Vojnici, vodiči i stručnjaci za divlje životinje već neko duže vreme ne nose takve šešire, međutim oni se i dalje u nekim zemljama nose tokom raznih ceremonija, a i ponekad ih nose i turisti koji nisu upoznati s lokalnim običajima i osećajima.

foto: AP

"Taj šešir koji ste nosili koristili su kolonijalisti tokom mračnih dana. Nama Afrikancima on ne stoji najbolje. Ko vas je savetovao?", napisala je Polin Mcalo iz Najrobija na Tviteru.

Drugi su primietili da je Melanija Tramp zbog svoje odeće ličila liku Karen koji je u filmu "Aut of Afrika" tumačila američka glumica Meril Strip. Taj je film nastao na osnovu knjige koju je napisala Karen Bliksen, danska baronesa i kolonistkinja u Keniji.

Kurir.rs/Gardian

Foto: AP, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track