PUTINOVA MOĆNA TAJNA SLUŽBA MNOGIMA JE TRN U OKU: U njoj su sve same PIRANE, zato joj je sedište AKVARIJUM, a zaštitni znak SLEPI MIŠ i to sa dobrim razlogom! (VIDEO)
Foto: printscreen militaryarms.ru

stalno na udaru

PUTINOVA MOĆNA TAJNA SLUŽBA MNOGIMA JE TRN U OKU: U njoj su sve same PIRANE, zato joj je sedište AKVARIJUM, a zaštitni znak SLEPI MIŠ i to sa dobrim razlogom! (VIDEO)

Planeta -

Ruska obaveštajna služba GRU suočava se ovih dana sa međunarodnim optužbama da izvodi sajber napade velikih razmera, uključujući nedavni pokušaj hakovanja računarskog sistema Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

I zvanični London optužio je dvojicu navodnih članova GRU za trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u britanskom gradu Solsberiju u martu ove godine, koristeći bočicu parfema koja je sadržavala snažan nervni otrov novičok.

GRU je Glavna obaveštajna uprava glavnog stožera oružanih snaga Ruske Federacije, odnosno ruska vojna obaveštajna agencija i jedna od tri ruske špijunske agencije. Pored nje postoje i Savezna služba bezbednosti (FSB) i Spoljna obaveštajna služba (SVR).

Struktura GRU

Iako je i dalje poznata kao GRU, agencija je promenila ime u Glavna uprava (GU) 2010. godine, a njen šef Igor Korobov odgovoran je načelniku glavnog stožera Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Kako se navodi, struktura agencije, broj zaposlenih i finansije su državna tajna.

GRU ima široku špijunsku mrežu u inostranstvu i njene visoko obučene specijalne snage borile su se u različitim sukobima, među kojima u Avganistanu i Čečeniji. Njihov amblem je slepi miš koji leti iznad Zemlje. On je inače simbola koji se tradicionalno povezuje sa podzemnim svetom, ali i zaštitom od neprijatelja.

Poslednjih godina ta vojno obaveštajna agencija postala je ozloglašena zbog svoje povezanosti sa ruskim akcijama u inozemstvu. Britanija i Australija optužile su GRU za sprovođenje niza velikih sajber napada poslednjih godina po naređenju Kremlja - uključujući onaj kojem je meta bila američka Demokratska stranka tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

U maju ove godine američki specijalni tužilac Robert Miler optužio je 12 službenika, među kojima su članovi GRU, za mešanje u američke izbore.

Grupa istraživačkih novinara pod nazivom Belingket povezala je rušenje putničkog aviona na letu MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. sa članom GRU-a za kojeg je rekla da je "nadgledao nabavku i transport oružja".

Agencija se takođe povezuje sa pokušajem rušenja crnogorske vlade uoči

parlamentarnih izbora u oktobru 2016, a veruje se da članovi GRU savetuju sirijsku vojsku i pobunjenike u istočnoj Ukrajini.

Ubija li GRU izdajnike?

Godine 2010. ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ruske specijalne službe ne ubijaju izdajnike nego da se oni ubijaju međusobno. Priznao je da su sovjetske snage nekad slale ubice kako bi se rešile neprijatelja, ali je naglasio da moderna Rusija to više ne radi.

" Takve jedinice su ukinute", kazao je.

Opisujući Skripalja kao "gada", Putin je u sredu ponovno odbacio tvrdnje da je Moskva napala tog bivšeg dvostrukog agenta.

"Tamo niko nije morao trovati nikoga (u Britaniji)",- rekao je Putin.

Ranije ove godine bivši šef GRU-a Fjodor Ladjigin takođe je odbacio upletenost svoje agencije.

" Ruska obaveštajna struktura u kojoj sam imao čast služiti puno godina... nikada, ponavljam nikada, nije radila takve podle, glupe stvari", rekao je Putin ruskoj televiziji.

Britanska policija optužuje oficire GRU-a Aleksandra Petrova i Ruslana Boširovaza pokušaj ubistva Skripalja i njegove kćeri Julije.

Skripalj, bivši pukovnik ruske vojne obaveštajne službe, bio je u zatvoru zbog izdaje agenata britanskoj obaveštajnoj službi MI6. Preselio se u Englesku 2010. u sklopu razmene špijuna.

Nekoliko visoko pozicioniranih agenata GRU prebeglo je na Zapad u prošlosti.

Vladimir Rezun, koji je pobegao sedamdesetih godina, napisao je knjigu, koja je delimično njegova autobiografija, pod pseudonimom Viktor Suvorov.

Knjiga je nazvana "Akvarijum", što je nadimak sedišta GRU u Moskvi.

"Kakve vrste ribe tamo plivaju?", upitao je on svog šefa u knjizi.

"Samo jedna vrsta - pirane", bio je odgovor.

Kurir.rs/Index.hr

Foto printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track