Najnovije vesti

PUTINOV METAK PRESTRAVIO AMERE: Ova artiljerijska municija je preciznija od raketa! U SIRIJI JE  NJEN PRETHODNIK SATIRAO DŽIHADISTE (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

TEHNOLOGIJA

PUTINOV METAK PRESTRAVIO AMERE: Ova artiljerijska municija je preciznija od raketa! U SIRIJI JE NJEN PRETHODNIK SATIRAO DŽIHADISTE (VIDEO)

Planeta

Rusija se latila proizvodnje artiljerijske „supermunicije“ sa optičkim sistemom navođenja, javljaju američki mediji.

Članak pod naslovom "Putinov super-metak: Da li Rusija zaista razvija artiljerijske granate sa optičkim navođenjem?“ se pojavio u listu Nešenel Interest. Novinari su obratili pažnju na izjavu menadžera "Tehmaša“ o radu na projektu nove municije kalibra 152mm za artiljerijske sisteme. Članak ističe da su prvi vođeni projektili ušli u proizvodnju tokom osamdesetih godina prošlog veka. Tada su američke oružane snage dobile granate tipa M172 "Copperhead“ koje su kasnije korišćene u vojnoj kampanji protiv Iraka. Godine 1986, SSSR je napravio artiljerijsku vođenu raketu kalibra 152 mm – "Krasnopolj“.

Novinari ističu da pri pravljenju nove municije, Rusija može da primeni potpuno nov pristup. Satelitski navođene bombe koriste GPS signal, ali ruski naučnici nameravaju da naprave projektile koji bi se navodili opto-elektronskim sistemom. Autor članka se pita da li će novi projektil biti samonavođen ili će ga operater kontrolisati „pomoću džojstika“.

Ranije je zamenik generalnog direktora koncerna „Tehmaš“ Aleksandar Kočkin saopštio da je u toku rad na konceptu novog vođenog projektila kalibra 152 mm za artiljerijske sisteme.

Projektil će nakon opaljenja leteti duž balističke trajektorije, a u prilazu meti će „korigovati svoju trajektoriju“ pomoću „sopstvenog kontrolnog sistema“. Pretpostavlja se da će novi projektil biti jeftiniji od vođenih raketa tipa "Krasnopolj“, ali skuplji od konvencionalne artiljerijske municije.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Screnshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...