NOVI DETALJI NESTANKA SAUDIJSKOG NOVINARA: Kašogijev SAT snimio mučenje i ubistvo, obaveštajci pokušali sve da obrišu
Foto: EPA

misterija se nastavlja

NOVI DETALJI NESTANKA SAUDIJSKOG NOVINARA: Kašogijev SAT snimio mučenje i ubistvo, obaveštajci pokušali sve da obrišu

Planeta -

Istraga koju Turska sprovodi povodom nestanka istaknutog saudijskog novinara Džamala Kašogija otkrila je snimke putem njegovog sata Epl koji navodno ukazuju da je mučen, a potom ubijen, izvestio je danas turski list Sabah.

Ovaj izveštaj provladinog lista, koji nije odmah mogao da bude potvrđen, objavljen je nakon što je delegacija iz Saudijske Arabije stigla u Tursku radi formiranja "zajedničke radne grupe" koja bi istražila nestanak Kašogija.

"Trenuci u kojima je Kašogi ispitivan, mučen i ubijen zabeleženi su i sačuvani u memoriji njegovog Epl sata", navodi se u tekstu i dodaje da je sat bio povezan sa njegovim Ajfonom koji je ostao kod njegove verenice Hatidže Džengiz nakon što je otišao u zgradu konzulata.

foto: Reuters

Kašogi se je nestao 2. oktobra kada je ušao u zgradu konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dobio dokumenta neophodna za venčanje sa verenicom.

Prethodno su dva turska zvaničnika kazala da je Kašogi nosio crni Eplov sat kada je ušao u konzulat, a da je taj sat bio povezan sa njegovim mobilnim telefonom koji je ostavio napolju. Njegova verenica je te navode potvrdila.

Kašogi snimljen kako ulazi u konzulat
Kašogi snimljen kako ulazi u konzulatfoto: EPA

Ipak, nije jasno da li su podaci sa njegovog sata mogli da budu presnimljeni i na njegov telefon, ni kako su istražitelji mogli da izvuku informacije sa uređaja.

Sabah je, pozivajući se na "pouzdane izvore iz obaveštajnog odseka", naveo da se veruje da je Kašogi pokrenuo opciju za snimanje na telefonu pre nego što je otišao u konzulat.

Navodno, agenti saudijske obaveštajne službe su, pošto je umro, otkrili da njegov telefon snima i iskoristili su njegov otisak prsta da ga otključaju i obrišu neke podatke, ali ne sve, te da su kasnije otkriveni preostali neobrisani snimci.

Turski zvaničnici strahuju da je Kašogi, dopisnik Vašington posta, poznat kao kritičar Saudijske vlade, ubijen u konzulatu, ali još nisu pružili dokaze za te tvrdnje.

foto: EPA

S druge strane, Saudijska Arabija je negirala te optužbe kao neosnovane.

Saudijski zvaničnici naveli su da je Kašogi ušao u konzulat i ubrzo ga napustio, međutim, turski zvaničnici i njegova verenica koja ga je čekala ispred, tvrde da nije nikad izašao.

Kašogi je napustio Saudijsku Arabiju prošle godine, pošto je kritikovao saudijsku politiku u Jemenu i druge poteze vlade.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track