NAPAD NA KRIMU ŠKOLSKI PRIMER DELOVANJA USAMLJENIH VUKOVA: Ovo su najopasniji akti terorizma jer službe NE MOGU IH DA SPREČE! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

horor

NAPAD NA KRIMU ŠKOLSKI PRIMER DELOVANJA USAMLJENIH VUKOVA: Ovo su najopasniji akti terorizma jer službe NE MOGU IH DA SPREČE! (VIDEO)

Planeta -

Najmanje 19 ljudi je poginulo, a 50 povređeno u eksploziji u Politehničkoj školi u Kerču, u istočnom delu Krima, a Istražni komitet Rusije prekvalifikovao je ranije krivično delo o terorističkom napadu u ubistvo dve i više osoba.

Za napad je osumničen student Vladislav Rosljakov (18), koji je prvo išao po školi i pucao, a zatim bombu punu metalnih delova postavio u kafeteriju. Posle napada je izvršio samoubistvo.

foto: AP

"Ovaj napad predstavlja školski primer onoga što se u stručnoj javnosti naziva domaći terorizam ili terorizam usamljenih počinioca. Takve napade izvode osobe koje su rođene u zemlji koja je žrtva napada, nikada do tada nisu bile pod kontrolom službi bezbednosti, niti su davali neke znake da su zastranili", kaže za Kurir stručnjak za bezbednost Ilija Životić.

foto: AP

On kaže da počinioci ovakvih terorističkih napada nisu bili na ratištima Bliskog istoka niti su bili zvanični pripadnici terorističke grupe ili organizacije.

"Oni su podlegli radikalizaciji putem interneta surfujući po Dark vebu ili gledajući promotivne sadržaje terorista preko aplikacije Telegram i slično. Retki od njih su imali lične kontakte sa radikalnim imamima ili posećivali takve verske službe. Njihova oružja za izvođenje napada su kućne izrade, sastavljena od materijala koji se mogu naći u svakoj prodavnici kućne hemije ili radnji koje prodaju opremu za zanatlije. To su uglavnom različite vrste kiselina, benzina, šrafovi, ekseri", kaže Životić.

Životić kaže da upravo iz ovog razloga već nekoliko meseci traje ozbiljna kampanja u zapadnim zemljama koja glasi "If you see something say something" (ukoliko vidite nešto, recite nešto), koja služi da motiviše prodavce ali i građane da prilikom posete ovakvim prodavnicama obrate pažnju na ostale kupce, šta kupuju, u kolikim količinama i koliko često. Pažnja se obraća i na sredstva plaćanja, svaka kupovina materijala koji može poslužiti za pravljenje bombe koja se plati gotovinom od lica koje nema registrovanu stolarsku, bravarsku ili sličnu radionicu gde bi se kupljeni artikal iskoristio potpada pod lupu službi bezbednosti. Takođe, građani se motivišu da prijave uočene transporte ili odlaganja kanistera ispunjenih tečnošću od strane neautorizovanih prevoznika ili fizičkih lica.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

"Iako se mnogima na našim prostorima ovakva kampanja činila preteranom ili čak paranoičnom koja bi izazvala hiljade lažnih poziva, zahvaljujući njoj je pre dve nedelje u okolini Amsterdama uhapšena grupa koja je sa kombijem punim eksplozivnih materijala krenula u izvršenje napada. Ovakvi napadi usamljenih vukova su najteži za otkrivanje i sprečavanje. Oni su i podstakli kompaniju Telegram da sa Europolom napravi saradnju prošle nedelje u cilju sprečavanja radikalizacije putem do tada nedodirljive mobilne aplikacije", kaže na kraju Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track