TRAMP O SLUČAJU KAŠOGI: Saudijska Arabija nam je veliki saveznik, ali ovo je neprihvatljivo! Razmišljamo o sankcijama!
Foto: AP

odgovor

TRAMP O SLUČAJU KAŠOGI: Saudijska Arabija nam je veliki saveznik, ali ovo je neprihvatljivo! Razmišljamo o sankcijama!

Planeta -

Predsednik SAD, Donald Tramp, izjavio je sinoć da bi mogao da razmotri sankcije protiv Saudijske Arabije zbog ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija,

Vest o hapšenju osumnjičenih za smrt novinara Džamala Kašogija je, prema rečima Trampa, prvi veliki korak, a on će sa Kongresom utvrditi kakav će biti odgovor SAD.

"Saudijska Arabija nam je veliki saveznik, ali ovo što se dogodilo je neprihvatljivo", rekao je Tramp.

Kašogi snimljen kako ulazi u konzulat
Kašogi snimljen kako ulazi u konzulatfoto: EPA

Tramp je poručio da je "još uvek prerano" za utvrđivanje potencijalnih posledica, ali da očekuje da da ponedeljka više sazna o tom slučaju.

"Otkrićemo ko je šta znao, kada i gde i utvrdićemo to", rekao je Tramp.

Podsetimo, Tramp je juče kazao da "svakako izgleda" da je Kašogi mrtav i zapretio "veoma teškim" posledicama ukoliko se utvrdi da su Saudijci ubili novinara.

foto: AP

Istovremeno, na Kapitol hilu, poslanici među kojima i Trampov saveznik, senatora Lindzi Grejem, izrazili su sumnju u saudijsku verziju događaja, koja se umnogome razlikuje verzije turskih zvaničnika, koji tvrde da je Rijad poslao "odred smrti" da ubije i raskomada Kašogija.

"Prvo nam je rečeno da je Kašogi navodno napustio konzulat i negirana je bilo kakva umešanost Saudijske Arabije. Sada, kažu da je izbila tuča i da je on ubijen u konzulatu, a sve bez znanja princa prestolonaslednika", napisao je Grejem na Tviteru.

Demokratski senator Tim Kejn naveo je na istoj društvenoj mreži da je saudijsko objašnjenje o ubistvu novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u "tuči koja je krenula po zlu" - uvredljivo.

"Pošto se Trampova administracija neće suprotstaviti ovom zlodelu, Kongres mora", napisao je on.

Bela kuća je sinoć saopštila da će SAD pomno pratiti međunarodnu istragu o Kašogijevoj smrti i založiti se za pravdu koja je "pravovremena, transparentna i u skladu sa celokupnim propisnim procesom".

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra, kada je ulazio u konzulat, nakon čega su turski mediji tvrdili da je tamo ubijen i raskomadan, a Saudijska Arabija je te navode sve vreme negirala.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track