Najnovije vesti

ZABORAVITE HAARP, OVAKO SE BEZ MUKE KONTROLIŠE VREME: Ko njima upravlja, može jednim potezom da ZARAZI SVET (VIDEO)
Foto: Vikipedija, Printscreen

mučno

ZABORAVITE HAARP, OVAKO SE BEZ MUKE KONTROLIŠE VREME: Ko njima upravlja, može jednim potezom da ZARAZI SVET (VIDEO)

Planeta

Novi članak objavljen u časopisu Aktuelno mišljenje u mikrobiologiji (Current Oppinion in Microbiology) sugeriše da masivne kolonije mikroorganizama koje plutaju visoko iznad nas u stratosferi imaju snažan uticaj na vreme.

Naučnici su pronašli dokaze o atmosferskim bakterijama tokom nekoliko decenija, ali ovo je prvo istraživanje koje upućuje na to da ovaj ekosistem utiče na vremenske prilike.

Proces poznat kao bioprecipitacija je prilično jednostavan: kristali leda i kapljice vode lakše se kondenzuju oko membrana sićušnih mikroorganizama, na taj način, više mikroorganizama na nebu znači više padavina i pokrivenost neba oblacima.

Razumevanje ovog procesa je teško, jer skupljanje primeraka ili čak dostizanje gornjeg sloja atmosfere je skupo i to bez da se kontaminiraju uzorci sa zemaljskim mikrobima, postaje gotovo je nemoguće.

Zabrinjavajuće je da ova studija sugeriše kako ovaj sloj mikroba naše atmosfere ima potencijal širenja bolesti širom sveta, iako neki naučnici smatraju da bi tvrdnja mogla biti preuranjena, bez ikakvih podataka koji bi je podržali, ipak, kako se klima na Zemlji i dalje neprestano menja, razumevanje i prepoznavanje uloge tih atmosferskih bakterija postaje sve važnija.

Ali nešto što je ovo istraživanje sigurno dokazalo je kako mikrobi i bakterije igraju veliku ulogu gotovo svakom biološkom ili prirodnom procesu, veću od onog što mislimo. Ljudska bića su u osnovi plodno tlo kolonijama mikroba, naši bakterijski saputnici imaju dubok uticaj na sve vrste funkcija poput metabolizma, imunološke funkcije, pa čak i mentalnog zdravlja.

Kako je zemlja naš dom, tako smo i mi dom vrlo velikom broju bakterija, i na kraju dana opet našim navikama i odlukama utičemo jedni na druge.

Kurir.rs/Dnevno.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...