BOLTON PRED SASTANAK SA PUTINOM: Amerika još nije definisala svoj stav o nukleranom sporazumu!
Foto: EPA/Reuters

ko u klin ko u ploču

BOLTON PRED SASTANAK SA PUTINOM: Amerika još nije definisala svoj stav o nukleranom sporazumu!

Planeta -

SAD tek treba da definišu svoj stav o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog arsenala (START) koji ističe 2021. godine, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u Moskvi.

Bolton je to izjavio nakon što je američki predsednik Donald Tramp u subotu rekao da planira da se povuče iz drugog, Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Bolton se sutra sastaje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, kojom prilikom će od Boltona biti zatraženo objašnjenje "po pitanju velikog broja tema", saopšteno je iz Kremlja.

"Predsednik će sutra primiti Boltona. To će biti važan sastanak, jer predsednik očekuje objašnjenja o mnogim stvarima", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin će od Boltona tražiti objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja. Američki predsednik Donald Tramp je u subotu rekao da će Vašington istupiti iz tog sporazuma jer ga Rusija, kako je naveo, "godinama" krši i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji da poseduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra. Bolton je ranije danas u Moskvi razgovarao sa sekretarom ruskog Saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim o sporazumima koji se tiču ograničenja ofanzivnog naoružanja i upotrebe nuklearnih snaga.

Razgovor Boltona i Patruševa trajao je skoro pet sati, američki zvaničnik večeras će se sastati i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kremlj je izrazio razočarenje najavom predsednika SAD Donalda Trampa da će se Vašington povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Kurir.rs/Tanjug

Foto EPA/reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track