JORDAN RASKINUO DOGOVOR S IZRAELOM: Kralj Abdulah odustao od mirovnog sporazuma i PRETI ODMAZDOM! (VIDEO)
Foto: Profimedia

novo žarište

JORDAN RASKINUO DOGOVOR S IZRAELOM: Kralj Abdulah odustao od mirovnog sporazuma i PRETI ODMAZDOM! (VIDEO)

Planeta -

Jordanski kralj Abdulah II objavio je da se neće produžiti aneks mirovnog sporazuma iz 1994. godine prema kom Izrael ima pravo da koristi dve parcele plodne zemlje na zajedničkoj granici. Jedna od tih teritorija, područje Al-Gamr, veliko je preko 400 hektara.

Prema mirovnom ugovoru, Jordanu je ostao suverenitet nad malim teritorijima, ali je uspostavljen "poseban režim" po kom iz Izrael koristi.

Trajanje zakupa završava se u oktobru 2019. godine, ali tekst ugovora navodi da Jordan o svojom planovima o nastavku ili okončanju “posebnog režima” mora da obavesti Izrael godinu dana pre isteka 25-godišnjeg zakupa. Abdulah je to upravo uradio.

"Teritoriji Al-Bakura i Al-Gamr uvek su bili jordanski i ostaće Jordan”, rekao je kralj Abdulah II.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu zauzvrat je ponudio pregovore, ali ne samo da nije dobio odgovor, nego je kralj Abdulah potegao i vruće teme i upozorio Izrael da prestane da provocira muslimanske vernike u džamiji Al Aksa u Jerusalimu ili će se odnosi dve zemlje pogoršati.

"Jordan neće imati izbora nego da preduzme mere odmazde", rekao je kralj novinarima na engleskom jeziku.

Hašemitsko kraljevstvo, koje po islamskom pravu ima pravo nadzora nad kompleksom Al Aksa, osudilo je u nedelju izraelski upad u to islamsko svetilište. Naime, izraelski ministar poljoprivrede, Uri Arijel, potpomognut desetinama izraelskih doseljenika i pripadnicima izraelske vojske, ušao je u nedelju u Al Aksu ubrzo posle zore i počeo da slavi takozvanu jevrejsku Novu godinu.

Izraelska vojska je proterala palestinske vernike iz kompleksa džamije, pri čemu su stradali prozori, a ranjeno je i više desetina Palestinaca koji su nasrnuli na izraelske vojnike.

Jordanski kralj, veliki američki saveznik na Bliskom istoku, često je predmet kritika muslimana zbog pasivnosti pred čestim izraelskim intervencijama u muslimanskim svetim mestima u Jerusalimu. Međutim, otkako je Donald Tramp postao predsednik SAD, Abdulah se aktivirao.

Tako je osudio selidbu američke ambasade u Jerusalim i iznenada je podsetio Vašington i njegove saveznike da je njegova uloga bezbednost i čuvanje svetih islamskih mesta u Svetom gradu i da neće ćutati pred očiglednim napadima grupe ultracionističkih fanatika i čekati da tamo unište sve džamije i obnove jevrejski Jerusalimski hram.

Posebni status Jerusalima priznat je i rezolucijom UN: Sveti grad je sedište tri velike monoteističke religije i mora da bude pod međunarodnom zaštitom.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track