POTRESNA PRIČA NOVINARA KOJI JE 3 GODINE PROVEO U ZATOČENIŠTVU U SIRIJI: Izvinite što ovako pričam, zaboravio sam maternji jezik! (FOTO, VIDEO)
Napokon sa roditeljima i ženom, Foto: Reuters

prošao kroz pakao

POTRESNA PRIČA NOVINARA KOJI JE 3 GODINE PROVEO U ZATOČENIŠTVU U SIRIJI: Izvinite što ovako pričam, zaboravio sam maternji jezik! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Jumpei Jasuda, japanski novinar koji je tri godine proveo u zatočeništvu u Siriji, prvi put je progovorio o svom iskustvu i objasnio kakva ga nesigurnost čeka kod kuće.

On je s novinarima pričao na letu iz južne Turske prema Istanbulu, odakle bi u četvrtak trebalo da odleti prema Tokiju.

"Srećan sam što se vraćam u Japan, ali šta će biti dalje stvarno ne znam", ispričao je novinarima ovaj 44-godišnjak koji je skoro zaboravio maternji jezik posle trogodišnjeg zarobljeništva na teritoriji grupe bliske Al Kaidi.

foto: Reuters

Na snimku koju je u javnost pustila turska vlada, Jasuda, koji je drastično izgubio na težini i ima gustu bradu, potvrđuje svoj identitet.

"Zovem se Jumpei Jasuda i japanski sam novinar. Bio sam zatočen u Siriji 40 meseci, ali sada sam u Turskoj. Sada sam na sigurnom. Hvala vam mnogo", rekao je.

Njega tek čeka pravo ispitivanje jer vlasti očekuju detaljniji opis njegovog zarobljeništva koje je započelo kada ga je otela Al Nusra, militantna grupa povezana s Al Kaidom. Sve se dogodilo vrlo brzo nakon što je Jasuda prešao na sirijsku teritoriju iz Turske još u junu 2015.

foto: Reuters

"Ono čemu je svedočio su dragocene informacije. Želimo njegovo iskustvo da iskoristimo kako bi se rat u Siriji napokon završio", kazao je Maki Sato, generalni sekretar japansko-iračke medicinske organizacije.

Ovo je drugi put da je Jasuda, koji s Bliskog istoka izveštava već gotovo dve decenije, zatočen. Isto je iskustvo imao i 2004. u Iraku s još tri japanska državljanina kada su oslobođeni u jednoj intervenciji muslimanskih klerika.

Njegovo puštanje na slobodu jedva su dočekali njegovi roditelji koji nisu mogli da sakriju suze.

foto: Reuters

"Nisam mogla da uradim ništa drugo nego da se molim, pa sam to radila svakog dana", ispričala je njegova majka Sačiko. Kaže kako je ispisala preko 10.000 molbi, sve u nadi da će joj sin biti pušten.

"Jedino što me sada zanima jeste da se uverim da je s njim sve u redu. Kada se napokon vidimo reći ću mu: 'Svaka čast kako si se držao tamo", poručio je njegov otac Hideaki.

Jasudina supruga Mju, inače pevačica, nastupala je uživo na televiziji kada su stigle vesti o njegovom puštanju na slobodu.

"Prvo ću mu zaželeti dobrodošlicu, a onda i čestitati na svemu što je izdržao. Tako mi je drago da je preživeo", kazala je.

Japanski premijer Šinzo Abe zahvalio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoğanu i katarskom emiru Tamimu bin Hamad Al Taniju na ulozi koju su odigrali u Jasudinom puštanju na slobodu.

Portparol japanske vlade istakao je kako za Jasudu nije plaćena nikakva otkupnina.

Jasuda 2015. godine
Jasuda 2015. godinefoto: Reuters

Poslednji Jasudin izveštaj sa sirijskog ratišta bio je o kolegi i prijatelju Kendžiju Gotu, japanskom novinaru koga su obezglavili pripadnici Islamske države zajedno s njegovim prijateljem Harunom Jukavom.

Poslednja poruka koju je Jasuda poslao datira još od 23. juna 2015. godine u kojoj je poručio kako mu se onemogućava izveštavanje i kako se više neće oglašavati o svojim aktivnostima preko Tvitera.

Kurir.rs/Gardijan Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track