BOGOHULJENJE VIŠE NIJE KRIVIČNO DELO: Irci se još jednim referendumom odlučno udaljuju od crkve
Foto: Reuters

što dalje od katoličke tradicije

BOGOHULJENJE VIŠE NIJE KRIVIČNO DELO: Irci se još jednim referendumom odlučno udaljuju od crkve

Planeta -

Irska se sa 65 odsto glasova izjasnila za ukidanje krivičnog dela bogohuljenja iz Ustava, po konačnim rezultatima referenduma od petka.

Sa izglasavanjem legalizacije abortusa u maju i homoseksualnih brakova 2015. godine ovaj referendum obeležava novo udaljavanje zemlje od njene jake katoličke tradicije, iako krivično delo bogohuljenja koje se smatralo zastarelim nikad nije primenjeno u novijoj istoriji.

Na referendumu je izlaznost bila 44 odsto, i jako malo ljudi se okupilo juče da čuje rezultate. To je veliki kontrast u odnosu na slavlje posle objave da je izglasano ukidanje zabrane abortusa na referendumu na kome je izlaznost bila 64 odsto.

"Uvek sam mislio da nema mesta za takvu neku odredbu u našem Ustavu. Irska je s pravom ponosna na svoju reputaciju modernog i liberalnog društva", rekao je irski ministar pravde Čarli Flanagan.

Poslednji put je neko gonjen u Irskoj za bogohuljenje 1855. godine, pre nezavisnosti zemlje. Radi se o svešteniku koji je rekao da je greškom zapalio bibliju i koji je na kraju bio oslobođen optužbi.

Referendum o bogohuljenju održan je istog dana kao i izbori za novog predsednika Irske čiji je sedmogodišnji mandat u osnovi počasni. Aktuelni predsednik, 77-ogodišnji Majkl Higins, na tom mestu od 2011, s lakoćom je ponovo izabran sa 56 odsto glasova, prema konačnim rezultatima. U predsedničkoj trci je pored njega bilo još pet kandidata.

Kurir.rs/Beta Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track