DRAMATIČNO! POTOP U ITALIJI: Poginulo 6 osoba, 180 turista zarobljeno na planini! U Veneciji iščekuju najgore poplave u poslednjih 40 godina  (VIDEO, FOTO)
Foto: printscreen coriere dela sera

horor

DRAMATIČNO! POTOP U ITALIJI: Poginulo 6 osoba, 180 turista zarobljeno na planini! U Veneciji iščekuju najgore poplave u poslednjih 40 godina (VIDEO, FOTO)

Planeta -

U Italiji je u olujnom nevremenu i poplavama stradalo šest osoba, a 180 turista ostalo je zarobljeno na planini Paso delo Stelvio u provinciji Bolcano.

Putevi su poplavljeni, a većina škola zatvorena u Italiji, kojoj preti olujno nevreme sa udarima vetra do 100 km na sat, obilnim kišama i rastom vodostaja, a stanje je dramatično u Veneciji u očekivanju možda najveće poplave u gotovo 40 godina.

1 / 10 Foto: printscreen coriere dela sera

Crveni meteoalarm proglašen je za sever Italije u pokrajinama Ligurija, Lombardija, Venecija, Furlaniju i Trento kao i u centralnoj italijanskoj pokrajini Abruco. Narandžasti meteoalarm proglašen je za velik deo preostalog Apeninskog poluostrva i za Siciliju. Zatvorene su sve škole u Veneciji, Rimu, Đenovi, Mesini na Siciliji i u brojnima opštinama u Pijemontu i Toskani.

U velikom delu Italije na je snazi upozorenje na poplave zbog jakih kiša, a problem samo pogoršava loše održavanje brojnih rečnih tokova. Vetrovi su obarali drveće, i tako su četiri prolaznika izgubila život u području Napulja i Lacija.

Gradske vlasti su zatvorile rimske turističke atrakcije, među kojima Koloseum i Forum. Guverner regiona Veneto Luka Zaja rekao je da bi poplave mogle dostići nivo poplave iz 1966. koja je pogodila Veneciju i Firencu i naložio zatvaranje škola u Venetu.

Najveća zabrinutost vlada na severu, gde je vodostaj reke Po narastao za 2,5 metara u 24 sata. Kako je u septembru bilo vrlo malo padavina, suvoća tla pojačava opasnost od poplava i zato se Venecija priprema za najtežu poplavu od 1979.

Izuzetno visoka plima poplavila je danas tri četvrtine Venecije dok su poplave i jaki vetrovi pogodili i druge delove Italije, a šest osoba je poginulo. I turisti i stanovnici su kroz Veneciju išli u čizmama nakon što je vetar podigao nivo mora za 156 centimetra pre nego što je oslabio.

Voda je prešla preko uzdignutih pešačkih mostova i naterala vlasti da ih uklone. Obustavljen je saobraćaj vodenih autobusta osim za ostrva.

Venecija često biva poplavljena kada jaki vetrovi poguraju vodu iz zaliva, ali današnji nivo je bio najviši od decembra 2008. Gradonačelnik Luidji Brunjaro je rekao da bi niz podvodnih brana koje se grade u zalivu sprečio poplavu.

Taj projekat, nazvan Mojsije, mnogo kasni, opterećen prevelikim troškovima i korupcionaškim skandalima.

On je izjavio da je zatražio sastanak s premijerom Djuzepeom Konteom da bi mu naglasio hitnost projekta kojim bi se brane podigle kada plima dosegne 109 centimetara. To se u Veneciji dešava u proseku četiri puta godišnje.

Venecijanci i firme obično ojačavaju vrata metalnim ili drvenim pločama da bi sprečili ulazak vode u donje spratove, ali fotografije na društvenim mrežama pokazuju vlasnike radnji koji pumpama pokušavaju da zaštite svoju robu.

Kurir.rs/Koriere dela sera

Foto printscreen Koriere dela sera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja