POPLAVA OŠTETILA I ČUVENU BAZILIKU SVETOG MARKA U VENECIJI: Crkva bila pod vodom 16 sati, oštećene i slike vredne MILION EVRA (FOTO)
Foto: AP

HAOSU U MONUMENTALNOM ZDANJU

POPLAVA OŠTETILA I ČUVENU BAZILIKU SVETOG MARKA U VENECIJI: Crkva bila pod vodom 16 sati, oštećene i slike vredne MILION EVRA (FOTO)

Planeta -

Poplava koja je u ponedeljak pogodila Veneciju ozbiljno je oštetila Baziliku Svetog Marka, što je glavni kurator slikovito opisao rečima da je monumentalna građevina ostarila za 20 godina.

1 / 7 Foto: EPA

"U samo jednom danu bazilika je ostarila za 20 godina, a možda je to čak optimistična ocena", rekao je glavni kurator Karlo Alberto Teserin.

Delovi crkve bili su pod vodom 16 sati, s nivoom od 90 centimetara od tla, a to znači da su oštećeni mermer, stubovi i bronzana vrata.

foto: AP

Od početka milenijuma ovo je drugi put da je crkva poplavljena, odnosno, peti put u gotovo 1.000 godina njene istorije.

"Krajnji je čas da Venecija dobije bolji sistem zaštite od poplava", rekao je Teserin i objasnio da je sv. Marko zaštićen samo od "akve alte" do 110

centimetara.

U ponedeljak je nivo vode dosegnuo 156 cm, a merenje se obavlja u odnosu na referentnu nultu tačku blizu južnog ulaza u Veliki kanal.

foto: EPA

Venecijanska katedrala nije jedina oštećena u poplavi jer je voda natopila i dva platna španskog umetnika Žuana Miroa pripremljena za izložbu u palati Zaguri, gde u četvrtak treba da se otvori izložba "Od Kandinskog do Botera".

Činilo se da je sve pod kontrolom, ali kada su organizatori došli tokom noći kako bi očitali nivo vode, otkrili su da voda curi iz toaleta. Dva Miroova platna, vrednosti procenjene na milion evra, još umotana i položena na tlo uza zid, bila su gotovo dopola u vodi.

Svo osoblje čitavu je noć radilo kako bi druga platna spremili na sigurno.

Dve Miroove slike hitno su poslate u radionicu Asti na restauraciju pre nego što voda, a reč je o mešavini slatke i slane vode, ne ošteti boje.

Gradonačelnik Luiđi Brugnjaro rekao je da je poplava na dramatičan način pokazala da je potrebno završiti branu protiv poplava, poznatu kao MOSE.

foto: EPA

Pokret 5 zvezda (M5S), koji je danas deo vladajuće koalicije, pre izbora kritikovao je infrastrukturne projekte kakav je MOSE, nazivajući ih rasipanjem javnog novca i štetom za okolinu.

Kada je formirao vladu zajedno sa strankom Liga, M5S je bio primoran da promeni svoje stavove.

foto: EPA

U septembru je ministar za infrastrukturu, Danilo Tonineli, član M5S-a, rekao u obraćanju parlamentu da je završeno "94 odsto projekta MOSE", ali da nastojanja da se projekat konačno završi stoje od 2017. Utvrdio je da želi temeljno da prouči projekat kako bi izbegao "ono što se do sada nije izbegavalo, a to je rasipanje javnog novca" na projekat koji je do sada stajao 5,5 milijardi evra.

Kurir.rs/Index.hr Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track