Najnovije vesti

PLANETA U OPASNOSTI: Za 44 godine istrebljeno 60 odsto divljih životinja, evo gde je najgore
Foto: AP

živa planeta

PLANETA U OPASNOSTI: Za 44 godine istrebljeno 60 odsto divljih životinja, evo gde je najgore

Planeta

Populacija divljih životinja smanjila se za 60 odsto od 1970. do 2014. godine, navodi se u novom izveštaju Svetskog fonda za prirodu (WWF) koji upozorava na dramatičan, kontinuiran gubitak i promene u biodiverzitetu.

Za izveštaj "Živa planeta", koji je WWF uradio sa Londonskim zoološkim društvom, praćeno je 4.005 različitih vrsta ptica, riba, sisara, vodozemaca i gmizavaca.

Direktor WWF-a, Marko Lambertini, rekao je da očuvanje prirode treba shvatiti mnogo šire nego što je zaštita tigrova, pandi i kitova.

foto: Profimedia

"Ne može postojati zdrava budućnosti za ljude na planeti poremećene klime, iscrpljenih okeana, uništene zemlje i opustošenih šuma, na planeti lišenoj biodiverziteta", upozorio je Lambertini.

Nestanak faune beleži se na celoj planeti, ali su neki regioni posebno ugroženi, poput tropskog pojasa. U 10. izveštaju "Žive planete" zabeleženo je smanjenje populacija divljih životinja za 58 odsto, dok stručnjaci u ovogodišnjem izveštaju upozoravaju da se situacija pogoršala sa smanjenjem od 60 odsto.

Zona Južne Amerike i Kariba beleži "zastrašujuće" smanjenje populacije od 89 odsto za 44 godine, navodi se u dokumentu. U tom periodu je nestalo 23 odsto faune Severne Amerike i Grenlanda, a u oblasti Evrope, Severne Afrike i Bliskog istoka 31 odsto.

foto: Profimedia

Danas na gubitak biodiverziteta najviše utiču prekomerno iskorišćavanje i poljoprivreda, rezultati povećane potrošnje ljudi. Smanjenju divlje populacije doprinose smanjenje prirodnog staništa, zagađenje i klimatske promene.

Biodiverzitet je od suštinskog značaja za zdravlje ljudi, blagostanje, hranu i sigurnost, kao i stabilnost ekonomskih i političkih sistema širom sveta, navodi WWF.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...