Najnovije vesti

NOVI SNIMAK OTKRIVA KAKO JE DOŠLO DO HAVARIJE NA SOJUZU: U 118. sekundi leta nastao je VELIKI PROBLEM (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

astronauti imali sreće

NOVI SNIMAK OTKRIVA KAKO JE DOŠLO DO HAVARIJE NA SOJUZU: U 118. sekundi leta nastao je VELIKI PROBLEM (VIDEO)

Planeta

Ruska kosmička agencija Roskosmos objavila je snimak koji pokazuje tačan trenutak pada rakete, zbog čega je posada Sojuza morala prinudno da sleti.

Havarija rakete-nosača Sojuza u oktobru se desila zbog neotvaranja mlaznice na jednom od bočnih blokova, saopštio je predsednik istražne komisije Oleg Skorobogatov na pres-konferenciji u Moskvi.

Prema njegovim rečima, u 118 sekundi leta desio se kvar, koji je posledica neotvaranja mlaznice na jednom od bočnih blokova rakete.

"Uzrok razdvajanja bilo je neotvaranje poklopca mlaznice rezervoara za oksidaciju D bloka zbog deformacije klipa kontaktnog senzora za razdvajanje (nagib za 6 stepeni) koje je dozvoljeno tokom montiranja 'paketa' na kosmodromu Bajkonur“, rekao je Skorobogatov.

foto: Youtube/Printscreen

Taj problem je otkriven na još dve rakete "Sojuz" koje su se nalazile na kosmodromima Kuru i Bajkonur. Nakon havarije od 11. oktobra one će biti rasklopljene i proverene.

Prošlog meseca došlo je do havarije na raketi-nosaču "Sojuz FG", koja nije uspela da izvede u orbitu kosmički brod "Sojuz MS-10" s novom posadom Međunarodne kosmičke stanice. Kosmonauti su, međutim, uspeli da se evakuišu i u spasilačkoj kapsuli slete na Zemlju.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...