ROZE TALAS NA IZBORIMA UZDRMAO KONGRES: U Americi nikad više žena kandidata!
Foto: Profimedia

LJUTE NA TRAMPA

ROZE TALAS NA IZBORIMA UZDRMAO KONGRES: U Americi nikad više žena kandidata!

Planeta -

Prema prvim, preliminarnim rezultatima, demokrate su osvojile većinu u donjem, Predstavničkom domu Kongresa, dok su republikanci sačuvali većinu u gornjem, Senatu. Ove godine na izborima za američki Kongres kandidovalo se više kandidatkinja nego ikada ranije.

Takozvani "roze talas" posledica je dva faktora.

Naime, neke kandidatkinje kažu da će nadoknaditi poraz Hilari Klinton 2016. godine, ali su se mnoge od njih, kako se navodi kandidovale zbog ljutnje na predsedničku politiku.

Amerikanci su u utorak, na polovini mandata predsednika, glasali za svih 435 poslanika u Predstavničkom domu, 35 od 100 senatora i 36 guvernera saveznih država.

Izbore je obeležio veliki odziv glasača, ali i dugi redovi i kvarovi na glasačkim mašinama.

Takođe, u Kongresu će žene biti zastupljenije više nego ikada do sada, a u najviše zakonodavne telo prvi put su ušli i predstavnici starosedelaca, Indijanaca, i muslimana.

Kako su preneli američki mediji, izborima na polovini mandata se obično ne odazove veliki broj građana sa pravom glasa, ali ovoga puta više od 39 miliona Amerikanaca je glasalo ranije, poštom ili lično, čime je oboren rekord u 37 saveznih država, a birače su najviše interesovala pitanja zdravstvene zaštite i imigracije.

Takođe, primetno je i da je broj birača koji prvi put glasaju veoma velik.

Prema izlaznoj anketi, koju je AP sproveo među biračima, predsednik Donald Tramp je za većinu bio jedan od faktora u odluci za koga će glasati.

foto: Profimedia

Većina glasača ocenila je da se zemlja kreće u pogrešnom smeru, dok dve trećine ipak ocenjuje da je ekonomska situacija u SAD dobra.

Kurir.rs/ RSE/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track