Najnovije vesti

SAD JE ZVANIČNO: Naslednica Angele Merkel kandidovala se za lidera CDU
Foto: AP

BORBA ZA TRON

SAD JE ZVANIČNO: Naslednica Angele Merkel kandidovala se za lidera CDU

Planeta

BERLIN - Anegret Kramp-Karenbauer, predstavljena kao naslednica kancelarke Angele Merkel, danas je zvanično podnela kandidaturu za vodjstvo Hrišćansko demokratske unije (CDU).

 

Kandidatkinja u medijima poznata kao AKK ali i kao "Merkelova broj dva" ili "Merkelova bis", od februara je generalna sekretarka CDU i jedan je od favorita nemačke kancelarke koja je krajem oktobra odustala da vodi stranku.

Anegret Kramp-Karenbauer (56) danas je odala priznanje kancelarki pirznajući da se njena era završava.

 

"Danas je jasno da Angeli Merkel treba da zahvalimo za mnoge stvari", rekla je ona i dodala da će ići njenim koracima. "Prethodnici su nam uvek tu", dodala je kandidatkinja koju njeni protivnici kritikuju za nedostatak harizme.

foto: EPA

Kramp-Karenbauerova je rekla da želi da "otvori novo poglavlje" u kontinuitetu, dok njeni glavni protivnici Fridrih Merc i Jens Span žele jasno da "okrenu drugu stranu" pominjući obnovu i novi početak. Ona je kao priorite navela bezbednost, ekonomski prosperitet, oživljavanje evropskog projekta kao i pitanja digializacije i integracije u kontekstu potiskivanja rastuće popularnosti ekstremne desnice.

 

Oko 1.000 delegata stranke će 7. i 8. decembra na kongresu u Hamburgu birati novog lidera CDU.

 

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...