NEMAČKA NA NOGAMA! RASKRINKANA NEVIĐENA PORESKA PLJAČKA: Investicioni fond Blekrok opljačkao 55 MILIJARDI EVRA iz budžeta evropskih zemalja!
Foto: Profimedia

pukla bruka

NEMAČKA NA NOGAMA! RASKRINKANA NEVIĐENA PORESKA PLJAČKA: Investicioni fond Blekrok opljačkao 55 MILIJARDI EVRA iz budžeta evropskih zemalja!

Planeta -

Nemački istražitelji izvršili su pretres minhenskog sedišta investicionog fonda Blekrok (BlackRock) u sklopu šire poreske istrage.

Racija je, kako su saopštili istražitelji iz Kelna, izvršena u prostorijama Blekrok Aset Menadžment Dojčlanda.

Iz Blekroka poručuju da "u potpunosti sarađuju u istrazi koja se odnosi na tzv. 'cum-ex' transakcije iz perioda od 2007. do 2011. godine". Naime, nemačka istraživačka grupacija Korektiv je, zajedno sa novinarima iz 19 medija, raskrinkala veliku poresku pljačku. Oni su objavili rezultate istraživanja u kojem je otkriveno da su banke i ulagači poreskim manipulacijama izvukli oko 55 milijardi evra iz budžeta evropskih zemalja, što su platili poreski obveznici.

Istraga je pokazala da je korišćena takozvana šema "cum-ex", koja je nezakonita budući da se radi o namernom skrivanju od poreskih uprava.

Ovaj proces uključuje veći broj ulagača koji međusobno kupuju deonice kompanija sa prispelim dividendama ili neposredno pre datuma utvrđenog za dividendu, a onda ih prodaju nakon datuma isplate dividende - ali bez dividende.

U tom procesu deonica tako brzo menja vlasnika da poreski službenici ne mogu da prate i identifikuju pravog vlasnika. Ulagači pritom ostvaruju pravo na višestruke poreske olakšice na dividendu, a potom međusobno dele zaradu dobijenu od novca poreskih obveznika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track