ŠOK! VISOKI NEMAČKI ZVANIČNIK: Možda Angela Merkel ode s vlasti i RANIJE!
Foto: EPA

NEKOME SE ŽURI

ŠOK! VISOKI NEMAČKI ZVANIČNIK: Možda Angela Merkel ode s vlasti i RANIJE!

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da se neće kandidovati za novi mandat 2021. godine (kada joj ističe sadašnji), ali bi tu funkciju mogla da napusti i ranije, izjavio je Knut Flekenštajn, evroposlanik i funkcioner Socijaldemokratske partije, koalicionog partnera kancelarkine Hrišćansko-demokratske unije u saveznoj vlade.

"Moguće je da ona ode i pre 2021. godine. Velika koalicija 2020. pravi presek stanja, ako shvate da to nije dobro, onda mislim da koalicija neće da izdrži ceo mandat od četiri godine. Onda je to vreme za novog kancelara", rekao je Flekenštajn za B92.net.

Merkelova je krajem oktobra najavila da će se povući iz politike po završetku svog kancelarskog mandata 2021, a odluku o povlačenju sa funkcije lidera Hrišćansko-demokratske partije donela je posle loših rezultata na izborima u Bavarskoj i Hesenu.

Ranije je novinar Dojče velea Nemanja Rujević objasnio da se "gunđanje protiv Merkelove u stranci prvi put javilo tokom grčke dužničke krize kada je autoritet tadašnjeg ministra finansija Volfganga Šojblea ipak bio dovoljan da demohrišćani većinom podrže programe pomoći Grčkoj uz nametanje mera štednje."

"Tek je izbeglička kriza na površinu izbacila otvoreno nezadovoljstvo. Merkel je okarakterisana kao krivac za jačanje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), kao neko ko je CDU odvukao previše ulevo, ostavljajući mnoge konzervativne birače bez političkog gnezda", naveo je tada Rujević.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track