EVO ZA ŠTA AUSTRIJA OPTUŽUJE PUKOVNIKA ŠPIJUNA: Od informacija o borbenim avionima, artiljeriji do migracija, tajnim pismom slao Juriju! Vrbovan je navodno u Teheranu još 1988. godine!
Foto: Profimedia

beč optužio moskvu

EVO ZA ŠTA AUSTRIJA OPTUŽUJE PUKOVNIKA ŠPIJUNA: Od informacija o borbenim avionima, artiljeriji do migracija, tajnim pismom slao Juriju! Vrbovan je navodno u Teheranu još 1988. godine!

Planeta -

Bivši pukovnik austrijske vojske, koji je jutros uhapšen zbog optužbi da je 30 godina špijunirao za Rusiju, navodno je vrbovan krajem osamdesetih godina prilikom posete Iranu, prenose bečki mediji.

Prvi kontakt sa austrijskom pukovnikom i ruskih službi ostvaren je 1988. godine tokom njegove posete Teheranu, gde je vrbovan i nakon čega je tri decenije slao informacije Rusima, za šta je "kasirao" 300.000 evra, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

Moskvu su pre svega interesovale informacije o borbenim avionima "Eurofajter". Pukovnik je delovao veoma profesionalno, imao je neupadljivu funkciju u rukovodstvu vojske. Svake dve nedelje je održavao kontakt sa svojom ruskom vezom pod imenom "Jurij".

Naloge za svoj "dodatni posao" on je dobijao preko jednog prijemnika, a svoje poruke pisao je tajnim pismom ili ih je direktno, preko satelitske komunikacije prosleđivao Rusima.

foto: EPA / Christian Bruna

Interesovanje Rusije za austrijskom vojskom bilo je veliko, saznala je kontraobaveštajna služba tokom istrage. Oficir je trebalo da prikupi što više poverljivih podataka o vojnom vazduhoplovstvu Austrije, sistemima artiljerije, kao i o brifinzima u štabu.

Neposredno pred otkrivanje pukovnik je slao i izveštaje o situaciji migracije u Austriji, te i sastavljao detaljne profile ličnosti mnogih visokih oficira u austrijskoj vojsci.

foto: Shutterstock

Kada su Rusi dobili informaciju o mogućegm otkriću svog špijuna, navodno je dobio nalog da sav materijal uništi, ali su to austrijske vlasti, prema pisanju medija, sprečile.

Njemu sada preti maksimalna kazna od dve godine zatvora zbog podrške vojne obaveštajne službe jedne strane države.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja