ISIS SE PREOBUKAO U NOVO RUHO: Posle sloma u Siriji u toku regrutacija islamista širom sveta! OBEZBEĐENJE mora da bude spremno!
Foto: EPA

MELBURN JE SAMO UPOZORENJE

ISIS SE PREOBUKAO U NOVO RUHO: Posle sloma u Siriji u toku regrutacija islamista širom sveta! OBEZBEĐENJE mora da bude spremno!

Planeta -

Pomahnitali Somalijac izbo je u petak troje ljudi u Melburnu, a potom zapalio svoj automobil! Napadač je bio poznat policiji zbog porodičnog nasilja, a kako je rečeno, a u Australiji je živeo decenijama. Posle napada policija je ubila teroristu, a u napadu je ubijena jedna osoba. Ništa nije ukazivalo da će se u ovom australijskom gradu dogoditi krvavi napad.

Nakon sloma hibridne terorističke tvorevine Islamske Države na prostoru Bliskog Istoka ostaci ove nekada moćne terorističke organizacije nastavili su da regrutuju ljude putem interneta i društvenih mreža koristeći Dark Web i aplikaciju Telegram, upozorava Ilija Životić, ekspert za bezbednost!

- Produkt toga su ovakvi napadi pojedinaca koji nikada nisu bili deo organizacije ili pak išli na ratišta u Siriju i slično. Takođe ne sme se zaboraviti da je ISIS imao svoju službu EMNI koja je bila zadužena da stvara spavaće odnosno ćelije terorista čiji bi pripadnici živeli sasvim normalnim životom do naređenja za napad. Jedna takva ćelija izvršila je napad 2017. u Turskoj na noćni klub - podseća Životić u izjavi za Kurir.

Ilija Životić
Ilija Životić foto: Kurir

Napominje da je edukacija službi bezbednosti i radnika obezbeđenja od ključnog značaja.

- Upravo zbog ovakvih napada potrebno je dodatno edukovati radnike obezbeđenja u tržnim centrima i velikim radnjama u pešačkim zonama, da prepoznaju situaciju koja vodi ka napadu, da znaju da zapaze fizičke i psihičke karakteristike lica koje je spremno da izvrši napad, da znaju kako da savladaju napadača sa nožem što je najčešće oružje napada poslednjih meseci, staviti čvrste prepreke koje vozila ne mogu da savladaju. Takođe, prodavci moraju obratiti pažnju na lica koja nabavljaju za gotovinu velike količine zapaljivih materija, benzina i nafte u kanisterima, veći broj plinskih boca, kanistera sa izbeljivačima i kiselinama, dakle svih onih materijala koji mogu poslužiti za pravljenje bombi u kućnoj radinosti - zaključuje Ilija Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track